open-navfaktor-logo
search
Parlamentarci u ofanzivi
Zastupnici u FBiH "traže i nalažu", pljušte mjere za COVID-19, samo se niko nije sjetio da sebi smanje primanja
"Traži" se i "nalaže" Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, riječi su koje se mogu iščitati u svih 19 zaključaka Kluba SDP-a Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pred današnju hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela.
18.03.2021. u 11:24
get url
text

Međutim, niti u jednom od 19. zaključaka nema da se traži i nalaže zastupnicima da izglasaju umanjenje paušala, ukidanje troškova odvojenog života i prijevoza kako bi se taj novac usmjerio recimo za one koje su u pandemiji ostali bez posla, za kupovinu skupih lijekova koji su slamka spasa oboljelima od COVID-19.

Iz SDP-a traže da se zaduži Vlada FBiH da do 30. marta, kada je zakazana redovna sjednica Zastupničkog doma, izradi i uputi u proceduru novi Zakon o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19. Ali ne daju rješenje ko će izdvojiti novac za njegovu realizaciju. Hoće li opet Vlada Federacije biti usamljena u tome, a kantoni voditi svoju politiku.

VEZANI TEKST - Klub zastupnika SDP-a predložio 19 zaključaka za suzbijanje pandemije i njenih posljedica u FBiH

Nalažu iz SDP-a da Vlada FBiH osigura jednokratnu novčanu naknadu za socijalno najugroženije koji boluju ili su prebolovali zarazu koronavirusom. Opet nema nigdje zaključka o uštedama u Parlamentu FBiH, odvajanju od njihovih plaća, paušala za jednokratnu pomoć najugroženijima.

Zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke navodi kako će se danas na sjednici Zastupničkog doma FBiH razmatrati zatvaranje Federacije na dvije sedmice zbog teške epidemiološke situacije. Nije objašnjeno ko bi snosio troškove za subjekte koji bi usljed lockdowna pretrpjeli štetu. Nema prijedlogu o izglasavanju mjera štednje u Parlamentu FBiH u korist najugroženijih građana u FBiH.

Klub zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH zahtijeva od federalnog štaba Civilne zaštite i Vlade FBiH proglašenje stanja prirodne nesreće na području FBiH zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije i hitno stvaranje uvjeta za imunizacije stanovništva u što kraćem roku. 

- Usvajanje Zaključka koji je definisao Klub zastupnika Demokratske fronte pred vanrednu sjednicu Zastupničkog doma u smjeru uvođenja vanrednog stanja u Federaciji uslijed izuzetno pogoršanje epidemiološke slike u Federaciji neophodno je u svjetlu stvaranja preduvjeta za poboljšanje epidemiološke slike, uvođenje strožih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, stvaranje neophodnih uslova za zatvaranje Federacije na 15 dana, ali i kroz Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nadomještanje ekonomskih gubitaka privrednim subjektima - saopćio je DF.

VEZANI TEKST - Klub zastupnika DF-a traži proglašenje prirodne nesreće u FBiH

Uz ovaj zaključak i podršku svim zaključcima Odbora za zdravstvo, Klub zastupnika Demokratske fronte tražit će na današnjoj sjednici finansijsku podršku za sve bolnice koje liječe Covid-pacijente u skladu sa opredijeljenim kapacitetima za liječenje Covid pacijenata kao i osposobljavanje certificiranih laboratorija za Covid-testiranja u svim kantonima, navedeno je u jutrošnjem saopćenju. Opet nema "traži se" i "nalaže se" da se zastupnicima i delegatima u FBiH umanje primanja i preusmjere za, primjera radi, građane koji su prebolovali COVID-19. 

Ovo jutros je samo početak, očekuje se da će zastupnici "tražiti" i "nalagati" i tokom sjednice, ali teško da će svoja i primanja svojih kolega u Domu naroda uopće i spomenuti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.