open-navfaktor-logo
search
Sve mjere ostaju na snazi
Zastupnički dom: Policijski sat u FBiH ostaje od 21 sat
Zastupnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio na današnjoj sjednici prijedlog zastupnika Nihada Čolpe da policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće traje od 23 sata umjesto od 21 sat, kako je sad na snazi.
27.04.2021. u 19:17
get url
text

Prema odlukama donesenim na ovoj sjednici na zahtjev parlamentarnog Odbora za zdravstvo, sve trenutne epidemiološke mjere treba da ostanu u FBiH i u narednih 14 dana.

Odobren je i zahtjev Odbora da Federalna vlada naredi kantonima s incidencom obolijevanja od COVID-a većom od federalne da ustanove restriktivnije epidemiološke mjera od sadašnjih, kao i da Vlada izvještava Zastupnički dom redovno, a najmanje jednom sedmično, o stanju nabavke vakcina i vakcinisanju stanovnika Federacije.

Prihvaćen je također zahtjev Odbora za zdravstvo da Zastupnički dom inicira Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za one koji ulaze u BiH preko državne granice ili potvrde o preležanom COVID-u ili, pak, potvrde o obavljenoj dvostrukoj vakcinaciji.

Zastupnica Faika Mujanović Glamočanin predložila je na ovoj sjednici, a zastupnici također odobrili većinom glasova, da Vlada i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podnesu Parlamentu izvještaj o donacijama u medicinskoj opremi u Federaciji, kao i u sredstvima za borbu protiv COVID-a, pristiglim od početka pandemije do kraja prošle godine.

Većinom glasova je odobren i prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika da Vlada dostavi izvještaj o broju respiratora u javnim zdravstvenim ustanovama FBiH te o broju novouposlenog osoblja za potrebe borbe protiv koronavirusa, kao i o  medicinskoj opremi nabavljenoj u tom cilju u ovim ustanovama.

Današnja, 21. redovna sjednica Zastupničkog doma, završena je nakon navedenih odluka a donesene su u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na ranije ustanovljenu praksu redovnog periodičnog informiranja Zastupničkog doma o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

Na podnošenje takvih redovnih izvještaja obavezana je Federalna vlada prema čijoj je današnjoj predočenoj informaciji koja se tiče situacije na dan 5. aprila, epidemiološka slika u Federaciji BiH i dalje vrlo ozbiljna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.