Pažnja

Zbog čega nam se javljaju trnci u rukama i nogama?

Objavljeno: 22.05.2019. u 14:07

Utrnulost prstiju na rukama, osim sa slabom cirkulacijom može biti povezano i sa živcima i povećanim pritiskom na njih, posebno u području kičme

Foto: Ilustracija

Statistike govore kako se skoro svaki čovjek barem jedanput u životu suoči sa trnjenjem u prstima, šaci, stopalima ili duž cijelih ekstremiteta. Ako se radi o kratkorajnoj pojavi, uglavnom se na to brzo zaboravi. Međutim, postoje slučajevi u kojima se to javlja mnogo češće i sa izraženijim simptomima.

Osjećaj trnaca se može pojaviti bilo gdje na tijelu, no najčešće ga osjećamo na rukama, tačnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Taj osjećaj se javlja kako bi nam tijelo javilo da nešto nije u redu u organizmu. Ukoliko je čest osjećaj trnjenja, obavezno posjetite ljekara. Najčešće se takva vrsta trnjenja povezuje sa lošom cirkulacijom krvi.

Utrnulost prstiju na rukama, osim sa slabom cirkulacijom može biti povezano i sa živcima i povećanim pritiskom na njih, posebno u području kičme. Kao dodatni uzroci trnjenja pominju se i dugotrajno sjedenje, stajanje ili ležanje u istoj pozi, ali i dijabetes, migrene, multipla skleroza.

Iako nisu svi trnci razlog za uzbunu, najbolje je odmah pokušati utvrditi njihov uzrok. Osim lijekovima i vježbama, većinu od uzroka moguće je liječiti prirodnim putem.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije