Zdravko Mamić, bivši Dinamov čelnik, iznenada je otkazao održavanje konferencije za novinare najavljene za ponedjeljak u Međugorju objašnjavajući kako bi time sebe doveo u poziciju da bi mu advokat Veljko Miljević prestao biti branitelj.

- Zbog savjeta i pritiska mog advokata Veljka Miljevića, koji bi mi u slučaju održavanja press konferencije otkazao punomoć i prestao biti braniteljem, otkazujem sutrašnje obraćanje javnosti - napisao je Mamić u očitovanju na Facebook profilu.

Pojasnio je kako je otkazao konferenciju za novinare u hotelu Villa Regina u Međugorju zbog pravnih bitaka koje su pred njim.

- S obzirom na veliko poštovanje prema radu advokata Miljevića i pravne bitke koje su pred nama odlučio sam njihovo mišljenje uvažiti i još jednom se ispričati medijima - napisao je Mamić.

Nakon odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu, te raspisao potjernicu za Zdravkom Mamićem jer je navodno oštetio Dinamo. Iz ovoga suda za sutra su najavili da će dokumentaciju dostaviti Ministarstvu pravosuđa Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja iz BiH.

Mamić je u izjavama za medije izrazio uvjerenje kako ga BiH neće izručiti Hrvatskoj čak i uprkos tome što između dviju država postoji Ugovor o izručenju državljana.

- Ugledni advokati iz BiH i Hrvatske uvjerili su me da nema pravnih elemenata za moje izručenje Hrvatskoj. Stajališta tih poznatih advokata također sam dobio i u pravnim mišljenjima koje su mi dali mnogi profesori pravne struke, među kojima je i profesor Derenčinović, šef Katedre za kazneno pravo u Zagrebu - kazao je Mamić.

Pri tome je poručio kako je, po svim pokazateljima, BiH više pravna država nego Hrvatska te zbog toga i vjeruje kako je neizvedivo njegovo izručenje po zakonima BiH za djela koja mu se stavljaju na teret, prenosi Hina.

Optužno vijeće 21. maja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 50 miliona KM, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te menadžer Nikky Artur Vuksan. Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljenike organizovao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 38 miliona KM.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić je pobjegao u Međugorje, čije državljanstvo također posjeduje.