Jeste li primijetili da vam se apetit mijenja s godinama? Ljekari i stručnjaci za prehranu kažu kako je to normalna pojava, objašnjavajući, kako bi svi ljudi svojoj starosnoj dobi trebali prilagoditi i jelovnik, odnosno jesti ono što je dobro za njih.

Stručnjaci u nastavku otkrivaju šta se jede u kojoj životnoj dobi:

Dvadesete

Zbog rasta kostiju, koji se nastavlja i u 20-im godinama, preporučuju se mliječni proizvodi, što znači da ljudi u toj dobi bez grižnje savjesti mogu uživati u siru. Dvadesetogodišnjaci trebali bi izbjegavati koktele, odnosno alkohol općenito, jer im može narušiti zdravlje kože, kose i noktiju. Nikako se u toj dobi ne podvrgavajte drastičnim dijetama, nego steknite naviku zdrave i uravnotežene prehrane.

Tridesete

U toj dobi ljudi su skloni osjećati umor i nedostatak energije. Umjesto kafe i drugih prividnih stimulansa, jedite sušeno voće. Tačnije, najbolja je sušena kajsija koja polako stvara energiju. Preporučuju se i jabuke te integralne žitarice. Dobro je uzimati i dodatke prehrani, ponajviše vitamine i minerale. Da se ne biste udebljali, stručnjaci preporučuju izbjegavanje šećera i nezdravih masti.

Četrdesete i pedesete

U toj dobi zna se javiti anemija, pa stručnjaci preporučuju crveno meso, odnosno kvalitetne i ne previše pečene odreske koji će unijeti željezo u organizam. Za hormonalnu uravnoteženost dobro je jesti soju, a ako želite sačuvati mladolikost kože, unosite što više voća i povrća. Slatkiši se u toj dobi nikako ne preporučuju jer se kalorije brzo nakupljaju i puno ih je teže sagorjeti.

Šezdesete i dalje

U toj dobi godine su učinile svoje i imunitet više nije toliko snažan. Da biste se zaštitili, pojačajte unos probiotika. Dehidracija može se spriječiti pojačanim unosom vode, a posebno se preporučuje čaj, i to nezaslađeni. Prehranu ispunite voćem i povrćem, a ako ne želite zdravstvene probleme, svakako izbjegavajte mesne prerađevine poput kobasica.