open-navfaktor-logo
search
Stiže tek u novembru
Zdravstvo BiH neće ispoštovati preporuke SZO-a, vakcinacija će kasniti nekoliko sedmica
Nadležne ustanove Kantona Sarajevo su naručile 9.400 vakcina za sezonsku gripu.
01.10.2020. u 13:07
get url
text

Komisija za unapređenje vakcinacije u KS pri Ministarstvu zdravstva KS je također uputila dopis ministru zdravstva (pozicija upražnjena od 25. jula kada je Rusmir Mesihović podnio ostavku) s preporukom nabavke još dodatnih količina vakcine protiv gripe za građane starije od 65 godina i svih osoba sa komorbiditetima, pored nabavke koja je u nadležnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

VEZANI TEKST - Naručeno 9.400 vakcina protiv sezonske gripe, dodatna narudžba nije moguća

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS su nam kazali da su stručni članovi Komisija za nabavku vakcina sugerisali da se nabavi veća količina vakcina u odnosu na ranije godine zbog pandemije COVID-a i opterećenja zdravstvenog sistema koje se očekuje u sezoni gripe.

- Moramo imati na umu da u zemljama koje imaju razvijenu svijest o vakcinisanju protiv gripe građani se sami na vrijeme izjasne da li se žele vakcinisati ili ne. Na osnovu toga prave se procjene države za nabavku dovoljne količine vakcina. Mora se znati da su vakcine u roku samo jednu sezonu a neophodno je  na vrijeme izvršiti proizvodnja vakcine za državu koja je trebuje. Vakcinu protiv gripe KS još nije dobio jer prozvođač je još nije isporučio Bosni i Hercegovini, a ne samo KS. Početak vakcinacije se može očekivati isti dan kada vakcine budu isporučene. Vakcine koje se inače registruju u BiH i apliciraju građanima su svjetskog kvaliteta, koje su prošle sve kontrole kao i u svim evropskim zemljama.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se sa vakcinacijom krene u drugoj polovini oktobra, jer trebaju dvije sedmice za razvoj imuniteta tako da u novembru osobe imaju zaštitni imunitet kada bi zvanično i mogla krenuti sezona gripe. Aktivnost virusa gripe se prati u sezoni koja počinje u jednoj kalendarskoj godini od 40. sedmice a završava u narednoj kalendarskoj godini sa završetkom 20. sedmice – navodi se saopćenju Zavoda za javno zdravstvo KS koje potpisuje dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije.

Navedena preporuka SZO-a najvjerovatnije neće biti ispoštovana u BiH, jer je isporuka vakcina najavljena tek u novembru. Tako su nam u Zavodu za javno zdravstvo FBiH kazali da će 10.000 vakcina koje će oni nabaviti u BiH stići tek polovinom novembra.

- Ovaj kontingent bit će podijeljen zdravstvenim radnicima na području cijele FBiH koji su u najvećem doticaju s pacijentima - izjavila je Maja Kojović, stručna saradnica za odnose sa javnošću Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema zvaničnim podacima, bit će nabavljeno približno 65.000 doza, 40.000 u FBiH i 25.000 u RS-u, što znači da će biti vakcinisano nešto više od dva posto od ukupnog broja stanovništva. Malo ili dovoljno? U Hrvatskoj, koja ima 4,3 miliona stanovnika (BiH prema popisu iz 2013. ima 3,5 miliona), naručeno je 590.000 vakcina, skoro deset puta više nego u našoj državi. U odnosu na prošlu godinu nabavili su za 200.000 više, a sve zbog pandemije koronavirusa. U Srbiji bi već 1. oktobra trebala početi vakcinacija, a u prvom kontingentu nabavili su 344.000 vakcina od planiranih 700.000.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.