open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FSBiH
Zeljković o utakmici s Rusijom: Prevelika negativa pojedinih medija i ljudi
Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, rekao je danas da će konačna odluka o odigravanju prijateljske utakmicu sa reprezentacijom Rusije biti donesena na sjednici Izvršnog odbora FSBiH 10. oktobra, a da je u ovom momentu dogovorena utakmica.
20.09.2022. u 12:37
get url
text
get url
text

Zeljković je novinarima u Banjoj Luci rekao da će tematska sjednica biti prilika za dijalog o ovom pitanju.

- Različita su mišljenja i to je sve normalno, ali isto tako mislim da je prevelika negativa pojedinih medija i ljudi i mislim da svako ima pravo na mišljenje, ali to ne znači da nečije mišljenje treba nekog drugog da obaveže i da mora da misli isto - rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, ovu temu treba posmatrati kao "isključivo fudbalsku prijateljsku utakmicu".

VEZANI TEKST - Odlučno "njet": Hoće li FSBiH otkazati Rusiji i da li je to početak kraja Vice Zeljkovića?
 

- Bitno je reći i da imamo saglasnost UEFA-e. UEFA jeste suspendovala Rusiju što se tiče odigravanja zvaničnih utakmica, ali što se tiče prijateljskih ne postoje nikakve zabrane za odigravanje - rekao je Zeljković i dodao da moraju i razmišljati o stavu medija, kako to gledaju fudbalski radnici jer kod jednog dijela stanovništva i igrača ovaj meč nije naišao na odobravanje.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ugovorio je prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije, a utakmica bi se trebala igrati 19. novembra u Sankt Peterburgu.

Nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Međunarodna fudbalska organizacija (FIFA) i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) diskvalifikovali su ruske nacionalne timove i klubove iz svih međunarodnih takmičenja, tako da selekcija Rusije u praksi može igrati samo prijateljske utakmice. Pored BiH, prijateljske mečeve s Rusijom prihvatile su i selekcije Moskvi prijateljskih država Kirgistana i Irana.

Odluka čelništva FSBiH da se igra prijateljski meč sa suspendiranom Rusijom u jeku rata u Ukrajini izazvala je glasne kritike sportske i opće javnosti u BiH i šire.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.