open-navfaktor-logo
search
Pripremljena i žalba
Željo zbog "skandalozne" odluke najavio tužbu protiv Prvostepene komisije za licenciranje
Nova uprava je od dolaska u klub donijela 1,52 miliona KM i zaključila ugovore sa 18 novih sponzora
13.05.2019. u 15:46
get url
text

Fudbaleri Željezničara pobjedom nad Radnikom osigurali su nastup u Evropi, no da li će trijumf u Bijeljini rezultatom 0:1 ostati pirov zavisit će i od odluke Drugostepene komisije za licenciranje N/FSBiH.

S bodovima protiv Radnika Plavi s Grbavice ispunili su osnovni cilj koji je zacrtala nova uprava pred početak proljetnog dijela sezone, a novo rukovodstvo danas je u Plavom salonu sumiralo svoj rad u proteklom periodu.

Na poslovanje kluba od 1. januara do 1. aprila 2019. godine osvrnuo se predsjednik Plavih Nihad Selimović.

- Mi smo došli krajem decembra prošle godine i manje-više smo upoznati sa situaciju. Prilikom dolaska Željezničar je bio bez svih upravljačkih struktura. Mi smo došli jer smo jedini bili spremni da preuzmemo užarene pozicije u upravljačkim strukturama i jer niko drugi nije htio preuzeti klub. I danas imamo deset slobodnih mjesta u Upravnom odboru i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se priključe - poručio je predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar Nihad Selimović.

{$galerijaFotografija}

Mnogo različitih informacija pojavilo se ovih dana u medijima.

- S obzirom na to da kruže razne priče, moram istaći kako nijedan sponzor nije napustio klub. Istina je da pregovaramo s onima s kojima je istekao ugovor. Isto tako u proteklom kvartalu potpisano je 18 novih ugovora u vrijednosti 340.000 KM. Kada je riječ o finansijskim parametrima znate da smo zatekli blokiran račun i dugovanja iz prethodnih godina. Po dolasku smo odmah moratli platiti doprinose za deseti mjesec, te doprinose i plaće za 11. i 12. mjesec, i sve je to uredno izmireni (487.000 KM), baš kao i doprinosi i plaće na početku 2019. godine (457.000 KM) – istakao je Selimović.

Osim spomenutih iznosa Željezničar je za pripreme izdvojio 123.000 KM, 120.000 KM za teren te 279.000 KM za ostale dobavljače, što je ukupno 1.525.000 KM.

Bilo je i mnogo informacija da se novi trener na Grbavici ne održava kako treba, te da firma koja je zadužena za održavanje travnjaka to više ne čini.

-  Apsolutno nisu tačne neke priče kako niko ne održava teren i kako teren propada, to nije istina – naglasio je predsjednik Plavih.

O infrastrukturnim projektima za budućnost govorio je član UO Admir Džubur.

- Završena istočna tribina i krov istočne tribine jedan su od prioriteta kluba. Radove na krovu Istoka nismo mogli početi jer prethodno nije dobijena građevinska dozvola. Ono što mogu reći jeste da već postoje ponude za istočnu tribinu, a ja se nadam da ćemo već u oktobru imati natkriven Istok. Pripremljen je i izgled sjeverne tribine, koja bi trebala dobiti novi izgled do narednog proljeća, a radovi na pomoćnom terenu stadiona već kreću po završetku sezone - kazao je Džubur.

Član Upravnog odbora Admir Džubur dotakao se i planiranih infrastrukturnih projekata koji se tiču južne tribine.

- Znamo da je Jug naša najvažnija tribina. Aktivnosti su počele, a ubrzo ćemo krenuti u dogovoranje i projektovanje izgleda južne tribine. Nadamo se da ćemo za 100. godišnjicu kluba započeti sa izgradnjom Juga. No, ne smijemo biti megalomani već svjesni naše realnosti - dodao je Džubur te naglasio da se mora "pojačati" trafostanica na stadionu Grbavica kako bi grijači terena postali operativni.

Još jedan član UO FK Željezničar, Mirza Ustamujić, najavio je tužbu protiv članova Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH koji su glasali protiv toga da se Plavima izda licenca za nastup u Evropi koji su izborili kroz Premijer ligu.

- Mi smo igranje u Evropi izborili na zelenom terenu i prema tome mi bismo trebali da igramo takmičenje koje smo izborili. Ono što nas brine jeste skandalozna odluka Prvostepene komisije za licenciranje kojom nam je uskraćena licenca – kazao je Ustamujić označivši članove nadležne komisije kao "mešetare".

-  Oni nastoje drugom klubu osigurati nastup u Evropi preko eliminacije Želje – dodao je Ustamujić te naglasio kako je Željo angažovao pravne stručnjake koji će klub zastupati pred N/FSBiH, UEFA-om ili FIFA-om, ako bude potrebno da se ide tako daleko.

Ustamujić je pojasnio i situaciju oko Slave Petrovića i sporne isplate dugovanja.

- Uopće nije postojala namjera da se nešto ne uplati prema Slavki Petroviću. U tom trenutku smo imali 316.000 KM na računu, ali iz nekog razloga uplata nije realizovana – objasnio je član UO FK Željezničar.

Iz Željezničara su najavili kako će sutra predati žalbu na odluku Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH.

Na kraju je sumirano i kako trenutni dug za travnjak iznosi 515.000 KM. Nova uprava servisirala je 120.000 KM duga, dok je prethodna platila 1,1 od cijene ukupnih troškova koji su iznosili 1,8 miliona KM.

Fk Željezničar press 13.05.2019
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.