open-navfaktor-logo
search
Zahvalni Vladi FBiH
Žestoka reakcija boraca Armije RBiH: Udruženja poslodavaca ne bi bilo da nije nas, a sad se utrkuju da otmu naše
Informacija koju je objavio Faktor da je Udruženje poslodavaca FBiH u pregovorima sa Vladom FBiH zatražilo subvencioniranje neto plaća uposlenika i to na teret socijalnih fondova, a što je praktično potvrdio i sam federalni premijer Fadil Novalić, koji je za Federalnu novinsku agenciju (FENA) kazao da je takva mogućnost neprihvatljiva, izazvala je oštru reakciju Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH.
08.04.2020. u 07:37
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Najoštrije osuđujemo pokušaje, i zvanične i nezvanične, i bilo kakve druge koji su usmjereni na umanjivanje invalidnina i naknada za boračke kategorije. Neka je na sramotu svakome ko je bilo kada i bilo gdje uopće imao takvu pomisao, a posebno neka je sramota svakog onog ko je takvo nešto i predložio na nekom od sastanaka koji se intenzivno vode proteklih dana između Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Kako predstavnici poslodavaca navode, pravdajući se "oni nisu u svojim zvaničnim obraćanjima prema Vladi FBiH" niti u jednom momentu tražili umanjenje naših primanja, kao ni penzija, trebaju biti svjesni da su time samo potvrdili da u direktnim usmenim razgovorima koje oni valjda smatraju "nezvaničnim", a koje vode sa predstavnicima Vlade FBiH itekako koriste priliku da naglase kako se i iz naših primanja mogu ostvariti uštede kako bi se usmjerile na poslodavce, a tome je posvjedočio javno premijer Novalić, ali i mnogi drugi koji su nam prenijeli takve stavove. Neka niko i ne pomisli da smanjuje invalidnine kako bi to preusmjerio prema poslodavcima. Sada odjednom ti najimućniji ljudi, koji godinama akumuliraju dobit, žele da otimaju od najranjivijih kategorija.

VEZANI TEKST- Poslodavci u FBiH tražili da se smanje penzije kako bi se njima pomoglo

Da šehidi nisu odbranili ovu zemlju, i da RVI nisu dali dijelove svojih tijela, ne bi bilo ni Udruženja poslodavaca niti njihovih plaćenih eksperata koji plasiraju te sramotne ideje o rezanju penzija i invalidnina. Njima na znanje, ali i svima koji imaju ovakve nevjerovatne ideje, da jedan roditelj šehida koji je izgubio svog sina koji nije bio oženjen, a nema drugih primanja, sa svojom nanom ima mjesečno 240 KM porodične invalidnine, a ako je bio oženjen ima 120 KM, da jedna supruga šehida sa kojom žive često njena nezaposlena djeca ima 365 KM porodične invalidnine mjesečno, da ratni vojni invalidi od 20 posto do 60 posto imaju od 40 KM do 150 KM, a oni sa većim procentom invaliditeta u prosjeku oko 350 KM, da jedan demobilisani borac stariji od 57 godina ima egzistencijalnu naknadu maksimalno 220 KM. Pa ko je imao toliko morala u sebi da takvo što predloži, aludirajući na ove iznose sa kojima pripadnici boračke populacije godinama preživaljavaju ?! Neka je na sramotu i na čast svakom onome ko koristi ovako teška vremena da na nama pokuša nešto ušićariti.

Umjesto da se to isto Udruženje poslodavaca organizuje i predloži onim poslodavcima koji i u ovom vremenu dobro posluju, da pomognu našim kategorijama jer su to najzaslužniji članovi ovog društva jer su dali sve što su mogli za odbranu naše Domovine, oni su utrkuju ko će od nas uzeti da bi oni dobili jer je zaboga njima, odnosno jednom manjem broju, nakon samo 20 dana prestanka rada, sve ugroženo – i njihov prihod, i proizvodnja i egzistencija ?! Vlada FBiH predlaže doprinose na minimalnu plaću za SVE koji nisu otpuštali radnike, kantonalne vlade predlažu neto minimalnu plaću za SVE koji nisu otpuštali radnike. Pa zar to nije pomoć privredi ?! Ili je potrebno možda da im se osigura i prihod za 2020?!

VEZANI TEKST- Novalić: Niko ne može očekivati podršku preko leđa penzionera

Prije desetak godina je bila također kriza i nažalost tada nam se desilo da su od nekih naših kategorija "uzeli" dio primanja i nikada im to nije vraćeno, a sve kako bi se spasio budžet i poslodavci. Uvjeravamo vas da ovaj put to neće proći iz više razloga. Nismo mi ničiji kusur za potkusurivanje, niti smo neko ko se ne zna braniti. Koordinacija boračkih organizacija je zajedničko tijelo koje ima potpuno jedinstven stav, ne samo za ovu situaciju, nego za sve ono što se tiče populacija koje predstavljamo.  Znali smo to pokazati kad je bilo mnogo teže i znat ćemo i sada samo na drugačiji i vrlo demokratski način.

Podržavamo Vladu FBiH što je jasno rekla da umanjenja invalidnina i penzija neće biti, te da će se uštede vršiti sa drugih pozicija kao što su administracija i javni sektor i jako smo zahvalni na tome, kao i za ono što je predloženo u prijedlogu teksta Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a tiče se invalidnina, penzija i drugih socijalnih davanja. Na jučerašnjem sastanku Koordinacije i ministra Bukvarevića dobili smo garancije da se naknade boračkih populacija neće umanjivati i njemu smo posebno zahvalni zato što znamo i sigurni smo da on istinski štiti naše stavove i našu populaciju.

VEZANI TEKST- Udruženje poslodavaca: Zvanično nismo tražili smanjenje penzija, slažemo se s Novalićem

To nam daje i nadu i sigurnost da naši članovi neće nositi teret ove krize jer postoji još mnogo drugih opcija kako bi se pomogla privreda i privrednici koji uredno plaćaju poreze našoj državi, koji imaju prijavljene radnike i ne drže ih nacrno, koji uredno izdaju račune i kod kojih nije 99 posto radnika prijavljeno na minimalcu. Takve treba maksimalno podržati i naći najbolji način da svoje pogone vrate u stanje kakvo je bilo prije izazvane krize sa koronavirusom. Zahvaljujemo se Savezu samostalnih sindikata što je stao u odbranu naših kategorija, i kao što su oni poručili, poručujemo i mi da bilo kakvo poigravanje sa našim kategorijama može izazvati mnogo gore probleme nego što je trenutno problem sa koronavirusom - poručili su iz Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH.

Podsjećamo premijer Novalić jučer je poručio da teret krize neće ići preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija. To su najranjivije kategorije, i zdravstveno i socijalno, i niko ne smije misliti da je važniji prioritet od njih.

 - S obzirom na to da se u nekim krugovima pojavljuju razne ideje, želim da budem prilično jasan po ovom pitanju. Nedopustivo je da iko traži smanjenje penzija i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje. Vlada će napraviti radikalne rezove u administraciji i cijelom javnom sektoru, javnoj potrošnji, finansiranju političkih stranaka, zadužit ćemo se – i sav taj novac usmjeravamo prema ekonomiji. Penzioneri su preuzeli već dovoljan dio tereta krize time što im nismo u prilici povećati penzije i ove godine, jer to zaslužuju i jer smo to radili prošlih godina - poručio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.