open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Zlatko Dalić ostaje selektor Hrvatske do EURO-a 2024. godine
Predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Marijan Kustić i selektor hrvatske A reprezentacije Zlatko Dalić dogovorili su produženje saradnje te je "srebreni selektor" potpisao novi ugovor koji ga veže do Evropskog prvenstva 2024. godine.
08.12.2021. u 12:04
get url
text
get url
text

Zlatko Dalić, inače rođeni Livnjak, preuzeo je hrvatsku reprezentaciju u oktobru 2017. godine te ju je iz teške situacije uspio dovesti do FIFA Svjetskog prvenstva u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA). Dalić je u Rusiji poveo Vatrene do finala Svjetskog prvenstva, odnosno srebrene medalje koja je tu generaciju upisala u historiju hrvatskog fudbala.

Dalić je potom uspješno prošao kvalifikacije za EURO 2020, gdje je izborio drugi krug takmičenja, a potom je postao prvi hrvatski selektor koji je izborio tri velika takmičenja, osvojivši prvo mjesto u grupi H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Između tih kvalifikacija, Dalić je s Vatrenima dva puta izborio ostanak u elitnoj grupi UEFA Lige nacija.

U sjedištu HNS-a, predsjednik Kustić i selektor Dalić dogovorili su nastavak saradnje s najuspješnijim selektorom u historiji hrvatskog fudbala.

- Zahvaljujem predsjedniku Kustiću i rukovodstvu Saveza na ovakvom izrazu povjerenja. Puno sam puta istakao da za mene nema veće časti od vođenja hrvatske reprezentacije. Iako s ovim poslom dolazi ogromna odgovornost i pritisak, voditi svoju nacionalnu reprezentaciju je najveća privilegija koju jedan trener može imati i zato nisam dvojio kada mi je HNS predložio nastavak saradnje.

Proteklih nekoliko mjeseci me uvjerilo da smo na pravom putu, osjećam u sebi veliku energiju i ambiciju da s ovom osvježenom Hrvatskom nastavimo raditi velike rezultate i tako uveseljavati naš narod. Uvjeren sam u naš uspjeh u kvalifikacijama za EURO 2024, a s obzirom na to da je domaćin Njemačka, uvjeren sam da nas čeka nezaboravna atmosfera i podrška naših navijača, a ta slika mi je nevjerovatan motiv za daljnji rad - izjavio je Dalić.

Predsjednik HNS-a je rekao da Dalić samo na osnovu srebra u Rusiji treba imati bezgraničan kredit, ali da sve što je napravio s reprezentacijom nakon toga pokazuje da je idealan čovjek za vođenje Hrvatske.

- Ostvario je uistinu sve rezultatske ciljeve. Dva puta smo kao prvi u grupi izborili velika takmičenja, a pritom je izuzetno uspješno proveo zahtjevnu smjenu generacija pa danas opet imamo reprezentaciju s velikom perspektivom. Zlatko je čovjek koji spaja, koji promiče zajedništvo, koji zaista cijelog sebe daje u ovaj posao i za nas je bilo jedino logično ponuditi mu produžetak ove uspješne saradnje. Hvala mu što je prihvatio naš prijedlog i što smo se zaista lako dogovorili oko svega. Savez će, kao i do sada, biti puna podrška selektoru i reprezentaciji, radujemo se novim izazovima i novim uspjesima - poručio je predsjednik HNS-a Kustić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.