open-navfaktor-logo
search
Žuti posložio kockice
Zmajevi u 2018. godini: Od gubitnika do evropske elite
Prosinečki je povukao nekoliko poteza koji "na prvu nisu imali smisla", ali su se kasnije ispostavili krucijalnim u stvaranju respektabilnog tima
19.11.2018. u 21:46
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u posljednjoj utakmici u 2018. godini. Zmajevi su nakon devet mečeva bez poraza potpisali kapitulaciju na gostovanju kod Španije.

No, to nije pokvarilo opći dojam i ono što su naši reprezentativci napravili u godini koja će uskoro biti iza nas.

Brojevi su definitivno na strani BiH. U deset utakmica Zmajevi su ostvarili pet pobjeda (Sjeverna Irska 2:1, 2:0, Austrija 1:0, Južna Koreja 3:1 Bugarska 1:0), pet remija (SAD 0:0, Senegal 0:0, Crna Gora 0:0, Turska 0:0 i Austrija 0:0) i dva minimalna poraza (Meksiko 0:1, Španija 0:1).

Treba naglasiti da je na američkoj turneji naš tim nastupio većinom sa igračima iz Premijer lige BiH, uz nekoliko internacionalaca, ali bez glavnih zvijezda... 

Od nacije gubitnika, kako su prozvani poslije poraza od Meksika (31. januar)  Zmajevi su postali osvajači Lige nacija (15. novembar), odnosno grupe 3, koja im je osigurala plasman u evropsku elitu, među 12 najboljih reprezentacija Starog kontinenta. U društvo velesila kakve su Francuska, Engleska, Španija, Belgija...

A kako je sve počelo? Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje je ljetos odigrano u Rusiji, čelni ljudi Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH odlučili su zahvaliti se Mehmedu Baždareviću i priliku ukazati novom sturčnjaku. Krajem prošle godine povjerenje je dobio Robert Prosinečki.

Veliki Žuti nije kukao kada su se od nacionalnog tima oprostili Vedad Ibišević, Senad Lulić, Haris Medunjanin... Naprotiv, nije gubio nadu i najavljivao je stvaranje tima kojem će biti cilj promocija u Ligu A (što je na kraju i ispunio), te plasman na EURO 2020 (koji će, nadamo se, ispuniti naredne godine).

Prosinečki je povukao nekoliko poteza koji "na prvu nisu imali smisla", ali su se kasnije ispostavili krucijalnim u stvaranju respektabilnog tima, kojeg krasi odlična atmosfera. Najbolji primjer je pozicija golmana. Ukazao je povjerenje Ibrahimu Šehiću, ispred Asmira Bagovića, a ovaj mu je vratio sjajnim izdanjima, posebno protiv Sjeverne Irske i Austrije u Ligi nacija.

Također, kroz prijateljske utakmice "izmislio je" i afirmisao nove bekove (Darko Todorović i Eldar Ćivić), a u veznom redu pravo je osvježenje Elvis Sarić. Zapravo, Prosinečki je uradio ono što je normalno - nije izmišljao toplu vodu i samo je ekipu poredao tako što su svi igrali svoje prirodne pozicije.

Zmajevi sada izgledaju puno drugačije i ozbiljnije nego prije godinu. Imaju glav i rep, imaju dvije velike zvijezde (Edin Džeko i Miralem Pjanić) oko kojih je složio ekipu, spremnu da izađe na megdan bilo kome na svijetu.

Pravi ispiti kreću u martu naredne godine, kada startaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Zmajevi će na žrijebu u Dublinu, koji je zakazan za 2. decembar, biti u drugom šeširu, koji su osigurali kroz Ligu nacija. Posao će im biti olakšan i s razlogom se možemo nadati historijskom plasmanu na EP.

S ovakvom igrom i profesionalnim pristupom rezultat definitivno neće izostati. U najgorem slučaju i najcrnijem scenariju, i naredne godine živjet ćemo na lovorikama slave iz 2018. godine. Imamo "keca u rukavu" kojeg smo "osvojili" u Ligi nacija i ne izborimo li jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi, imat ćemo priliku kroz play-off novoformiranog UEFA-inog takmičenja trasirati put na EURO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.