open-navfaktor-logo
search
Rival Sarajeva
Znate li šta znači skraćenica BATE u imenu najuspješnijeg bjeloruskog tima?
BATE je jedini bjeloruski tim koji je nastupao u grupnoj fazi Lige prvaka, i to čak pet puta, a u četiri navrata igrao je i grupnu fazu Evropske lige
31.07.2019. u 22:24
get url
text

Tim koji već 13 godina u nizu suvereno vlada bjeloruskim fudbalom 8. augusta istrčat će na travnjak Bilinog polja, gdje će u prvom od dva susreta 3. pretkola Evropske lige odmjeriti snage s FK Sarajevo, aktuelnim prvakom Bosne i Hercegovine. Naravno, riječ je o ekipi BATE Borisov, koja na megdan Bordo timu stiže nakon večerašnjeg poraza i eliminacije od norveškog Rosenborga, koji je slavio s 2:0 u revanšu i tako anulirao pobjedu od 2:1 i prvog susreta protiv 15-orostrukog prvaka Bjelorusije.

Osim toga BATE koji je osnovan 1973. godine, a potom ugašen 1984. godine, da bi 12 godina kasnije ponovo aktiviran, osvojio i tri Kupa Bjelorusije, kao i tri Superkupa Bjelorusije.

BATE je jedini bjeloruski tim koji je nastupao u grupnoj fazi Lige prvaka, i to čak pet puta, a u četiri navrata igrao je i grupnu fazu Evropske lige.

Domaće utakmice BATE igra na Borisov Areni koja je otvorena 2014. godine, a mnogo je onih koji iako znaju i čuli su za tim iz Borisova ne znaju da se iza naziva BATE krije kompaniju Borisov Automobile and Tractor Electronics ili Borisovska automobilistički zavod za traktore i elektroniku (Борисовский завод автотракторного электрооборудования).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.