open-navfaktor-logo
search
Sjednica AFET-a
Zovko: EU treba preuzeti ulogu nepristranog igrača na Zapadnom Balkanu
Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u razgovoru s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Josepom Borrellom, o implikacijama COVID-19 na vanjsku politiku Evropske unije i o zajedničkom predstavljanju Akcijskog plana Unije o ljudskim pravima i demokratiji. 
21.04.2020. u 10:50
get url
text

Na današnjoj su sjednici članovi AFET-a usvojili Preporuke Europskog parlamenta za summit o Zapadnom Balkanu 2020. i Rezoluciju o smjernicama za budžet za 2021. godinu, saopćio je Ured zastupnice Zovko.

U razgovoru s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Borrellom, Zovko i njene kolege iz EPP-a ukazali su na to da Unija mora biti vjerodostojan partner Zapadnom Balkanu u borbi s dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, ali i drugim.

Zovko je naglasila da bi se Unija trebala više zalagati za olakšavanje dijaloga na relaciji Priština - Beograd, kao i na pitanju Bosne i Hercegovine.

 - S obzirom na to da Evropska unija ima najveći interes za održavanje mira i stabilnosti u regiji, trebala bi konačno preuzeti ulogu nepristranog igrača - smatra Zovko i dodaje da to znači da Unija treba uzeti u obzir stavove svih uključenih strana, a pružiti podršku najslabijima.

Zovko je podržala usvajanje Preporuka za summit o zapadnom Balkanu 2020.

- Zagrebački samit o Zapadnom Balkanu najveći je događaj koji se organizira u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije. S obzirom na pandemiju s kojom smo suočeni, ne znamo sa sigurnošću kada će se summit održati. No, bez obzira na to, činjenica je da je Hrvatska vratila odnose Evrope sa Zapadnim Balkanom u sam vrh prioriteta Evropske unije - istaknula je Zovko.

Dodala je kako je ovaj sastanak izvanredna prilika da se istakne interes Hrvatske u regiji kao države-graničara koja je najpogođenija tekućim i potencijalnim nestabilnostima u regiji kao rezultat vanjskih utjecaja i neodrživih lokalnih rješenja.

- S usvojenim preporukama za Zapadni Balkan, Evropski parlament također daje svoj doprinos pozivajući na konstruktivan i integrativan pristup regiji, koja napreduje prema svojoj europskoj perspektivi - zaključila je Zovko.

Usvojene preporuke uključuju i nekoliko amandmana zastupnice Zovko, koji, između ostalog, naglašavaju potrebu za pomoći Evrope s naučenim lekcijama, kako bi se izbjegli nedostaci i osnažio pristupni proces, te podržala demokratska odgovornost osiguravanjem uključenosti Evropskog parlamenta u pregled, nadzor i strateško upravljanje izradom, programiranjem i monitoringom i procjenom financijske podrške regiji kroz programe kao što je IPA III, za koji je zastupnica Zovko suizvjestiteljica, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.