open-navfaktor-logo
search
Slavna torta
Desert kojem je teško odoljeti: Pripremite mini Pavlove sa šljivama
Desetljećima su se Australija i Novi Zeland prepirali oko toga ko je od njih izmislio Pavlovu
13.10.2019. u 08:59
get url
text

Torta Pavlova sastoji se od tri elementa - beze kora, kreme i dodataka, koji su često u obliku nekog voća, pa ju je vrlo lako pripremiti.

Zbog efektnog izgleda odličan je izbor za razna slavlja i posebne prilike.

Desetljećima su se Australija i Novi Zeland prepirali oko toga ko je od njih izmislio Pavlovu. Međutim, ako je vjerovati legendi, desert je dobio naziv po slavnopj ruskoj balerini Anni Pavlovoj, koja je 1920-ih godina posjetila obje zemlje.

Engleski rječnik Oxford objavio je kako se Pavlova torta prvi put pojavila 1927. godine na Novom Zelandu, ali historičar iz ove zemlje dr. Andrew Paul Wood 2015. godine raspetljao je ovaj zamršeni čvor i otkrio kako historija ovog deserta seže puno dalje u prošlost.

U razdoblju od 1901. do 1926. godine na području Amerike i Velike Britanije otkriveno je čak 150 varijacija Pavlove torte koje su bazirane na beze korama od bjelanaca.

Na našim prostorima Pavlova torta najčešće se priprema sa jagodama i malinama.

Ovog puta predlažemo da pripremite mini Pavlove sa sa šljivama, ukusnim jesenjim plodovima kojih su ovih dana puni stolovi na pijacama.

Potrebno je: 3 bjelanca, 180 šećera u prahu, 1 kašičica limunovog soka ili bezbojnog sirćeta, 2 kašike kakaa u prahu, 1 kg šljiva, 2-3 kašike šećera, 2 cimet šećera, 1 šlag pjena, 125 ml mlijeka, 3 kašike badema u listićima.

Postupak pripreme:

Šljive prerežite, izvadite im košpice i stavite u posudu za pečenje. Pospite ih šećerom, cimet šećerom i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni Celzijusa da se peku 30 minuta.

Nakon toga promiješajte i ostavite u rerni 20-30 minuta tako da su vrata rerne lagano otvorena. Pečene šljive ostavite da sse ohlade.

Bjelanca umutite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte vanilin šećer u prahu uz miješanje. Na kraju dodajte limunov sok i kakao.

Na pleh za pečenje prekriven papirom stavite šest hrpica smjese. Kašikom raširite u krug tako da u sredini napravite malo udubljenje. Pecite u rerni zagrijanoj na 120 stepeni Celzijusa 40 minuta, a zatim ostavite da se ohladi u poluotvorenoj rerni. Izvana moraju biti hrskave, a u sredini sočne.

Za šlag, u posudu stavite hladno mlijeko i sipajte sadržaj vrećice šlag pjene. Miješajte mikserom da dobijete čvrsti šlag.

Na svaku podlogu (meringue) stavite malo šlaga, a zatim pečene šljive. Ukrasite listićima badema i poslužite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.