open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
O porijeklu ima više verzija
U američkom Senatu više od sto godina serviraju isto jelo, propustili su samo jedan dan usred rata
Događaj od 14. septembra 1943, kada nisu mogli nabaviti sastojak pa nije bilo jela, dospio je čak u vijesti.
AUTOR: Index/Faktor
14.03.2025. u 15:32
get url
text
Grah supa Senata SAD-a
Grah supa Senata SAD-a
FOTO: Wikipedia/Thomson200
Na jelovniku restorana američkog Senata svaki dan nalazi se jedno specifično jelo već više od jednog vijeka. Radi se o supi od graha koja se na jelovniku nalazi još od 1908. godine. Poznata je i kao Senate Bean Soup ili Capitol Bean Soup.
Ovo jednostavno i jeftino jelo poslužuje se svaki dan od 1908. godine, a popularnost mu ni danas ne jenjava, piše Index.
Porijeklo ove tradicije i dalje je predmet rasprava.
Na službenoj stranici američkog Senata navedeno je da postoji nekoliko priča o tome kako je došlo do takve odluke, a podijelili su i recept.
Tako navode da jedna verzija kaže da je tradiciju započeo senator Fred Dubois iz Idaha, tadašnji predsjednik odbora zaduženog za nadzor rada restorana Senata. Navodno je donio odluku da se grah supa mora svakodnevno posluživati, i to uz dodatak pire krompira.
Druga verzija priče pripisuje zasluge senatoru Knuteu Nelsonu iz Minnesote, koji je toliko volio ovu supu da je još 1903. godine inzistirao da se svakodnevno nalazi na jelovniku.
Bez obzira na pravo porijeklo, postoji samo jedan zabilježen dan kada supa nije bila poslužena, a taj je događaj čak dospio u vijesti.
To se dogodilo 14. septembra 1943. godine, kada su zbog ratnih restrikcija tokom Drugog svjetskog rata ostali bez dovoljne količine bijelog graha.
The Washington Times-Herald izvijestio je da supa idućeg dana nije bila na jelovniku, a decenijama kasnije, 1988. godine, senator Bob Dole se i osvrnuo na taj događaj rekavši: "Nekako su već sutradan pronašli još graha i od tada se supa poslužuje bez prekida".
comment
prikaži komentare (0)
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.