open-navfaktor-logo
search
Pneumonija
Najčešća komplikacija respiratornog sistema: Ovo su simptomi upale pluća i osobe koje su u riziku
Boravak na svježem zraku, provjetravanje prostorija u kojima boravi veći broj osoba i izbjegavanje kontakta sa onima kod kojih postoji sumnja u respiratornu infekciju, uz održavanje higijene ruku, neke su od mjera prevencije
20.01.2020. u 09:02
get url
text

Upala pluća ili pneumonija je akutna, infektivna upala plućnog parenhima koja zahvata alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. 

Može je dobiti svako, jer se radi o najčešćoj komplikaciji respiratornog sistema, a posebno gripe.

Iako je često posljedica neke infekcije, postoji više od 30 različitih uzročnika ove bolesti.

Osobe koje imaju astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB) ili drugu hroničnu bolest, spadaju u rizičnu grupu.

Simptomi mogu varirati od srednje jakih do jakih, ovisno o vrsti upale pluća koju imate, a ovo su uobičajeni: kašalj, temperatura, groznica, poteškoće pri disanju.

Ostali simptomi mogu uključivati: probadajuću i jaku bol u prsima, glavobolju, jako znojenje, gubitak apetita, manjak energije i umor te zbunjenost – posebno kod starijih osoba.

Upalu pluća uzrokuju: bakterije, virusi, mikoplazme, infekcije poput gljivičnih i vanjski faktori.

Svako može oboljeti od upale pluća, a rizični faktori uključuju: godine starost – ako ste mlađi od pet godina, a stariji od 65 godina života, pušači, nedavno preboljene respiratorne infekcije, hronične plućne bolesti, druge bolesti poput upale pluća, bolesti srca, jetre ili dijabetesa i slab imunološki sistem.

U najrizičnije grupe spadaju vrlo mala djeca s još nepotpuno razvijenim odbrambenim sistemom, te općenito osobe s hroničnim bolestima i oštećenjima imunološkog sistema, dok kod osoba starijih od 65 godina pneumonija je izrazito teška, a često i smrtonosna.

Liječenje zavisi od simptoma bolesti, općeg stanja bolesnika i postojećim hroničnim bolestima.

Bakterijska pneumonija iziskuje liječenje antibioticima zbog smanjenja mogućnosti za pojavom recidivirajuće upale.

Kada su u pitanju atipične pneumonije, terapija je u većini slučajeva usklađena sa simptomima bolesti.

Određene vrste virusnih upala pluća u većini se liječe antivirusnim lijekovima iz razloga što antibiotici ne djeluju na viruse.

Antipiretici i lijekovi za iskašljavanje trebaju se primijeniti u skladu sa uputamma ljekara.

U pojedinim slučajevima bolesnici koji su oboljeli od virusne upale pluća trebaju više vremena za oporavak od onih oboljelih od bakterijske upale pluća.

Tokom zimskih mjeseci, kada je izloženost respiratornim infekcijama povećana, nužne su mjere opreza. Boravak na svježem zraku, provjetravanje prostorija u kojima boravi veći broj osoba i izbjegavanje kontakta sa onima kod kojih postoji sumnja u respiratornu infekciju, uz održavanje higijene ruku, neke su od mjera prevencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.