open-navfaktor-logo
search
Sjednica CIK-a
Arnautović: Odgode Općih izbora neće biti
Dezinformacija je da ćemo odgoditi Opće izbore zakazane za 2. oktobar, a bit će vremena i prilike da pitanja koja se postavljaju o tome šta ćemo uraditi, Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine razmotri u narednim danima.
19.05.2022. u 12:53
get url
text

Kazao je ovo danas Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, na sjednici na kojoj je ponovo ukazano da je danas rok do kojeg trebaju biti osigurana sredstva za provođenje izbora, te je poručeno da se to učini do ponoći.

VEZANI TEKST - Nema novca za izbore: CIK poništio nekoliko nabavki, nedostaje ljudi, prozvani Bevanda i Tegeltija

 

- Bilo je puno upita medija proteklih dana šta ako ne bude novca, ako ne bude budžeta, hoćemo li odgoditi izbore. Plasirane su čak i dezinformacije kao da je već gotova stvar da ćemo ih odgoditi za 30 ili 45 dana. Dezinformacije su opasne. CIK, vodeći se članom 14.2. Izbornog zakona, ne može postupati kao za vrijeme lokalnih izbora kada su bile mjere protiv COVID-19, kad je bila zabrana okupljanja, kad niste mogli prikupljati potpise podrške, kad smo uobzirili mjere zabrane kretanja i tako dalje. I onda kombinirano sa nedostatkom sredstava, koje smo imali tek 31. jula, donosili smo odluke o pomjeranju izbora. Sve su preispitane na Sudu BiH, čak i na Ustavnom sudu, i dokazali smo da smo zakonito postupali – kazao je Arnautović.

Dodao je da je sada potpuno drugačija situacija.

- U pitanju je ljudski faktor, i to dvojice, trojice ili deset ministara u Vijeću ministara BiH. To se jedno s drugim ne može porediti. Tako da bit će vremena i prilike da ta pitanja koja se postavljaju CIK razmotri u narednim danima i postupi isključivo kako je propisano članom 14.2. Izbornog zakona – dodao je Arnautović.

A član 14.2. odnosi se na odgađanje izbora.

- Odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi Centralna izborna komisija BiH na osnovu činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama ovog zakona. Odgođeni izbori provode se ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasanje. Odgođene izbore raspisuje CIK. Odgođeni izbori u pravilu se provode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima – navedeno je u članu o kojem je govorio Arnautović.

Član 14.2 Izbornog zakona BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.