open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović: Deklaracija svesrpskog sabora ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije
AUTOR: Faktor
10.06.2024. u 11:11
get url
text
FOTO: Predsjedništvo BiH
Povodom održavanja svesrpskog sabora oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, saopćio je njegov kabinet.
- Dok cijela Evropska unija i države koje su na putu ka EU grade međudržavne odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, predsjednik Republike Srbije se okreće u potpuno suprotnom pravcu. Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizira svefrancuski, svenjemački, sveitalijanski, svepoljski, svešpanski… sabor. Ovaj opasni projekat srbijanskog predsjednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizira Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu - istakao je Bećirović.
Organizacija svesrpskog sabora Srbije i bh. entiteta RS je, kako dodaje, apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu koji poštuje međunarodno pravo i zato predstavlja krajnje opasan korak, s nesagledivim konsekvencama. Posebno je, naglašava, skandalozan tekst "Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.
- Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje "jedan narod, jedan sabor", negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović i dodao:
- Velikosrpska politika je opasna za cijeli evropski kontinent. Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizira zajedničke sabore između jedne države (Republika Srbija) i jedne administrativno-teritorijalne jedinice (bosanskohercegovački entitet RS) koja je integralni dio međunarodno priznate države (Bosna i Hercegovina). Također, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati vanjsku politiku druge suverene države i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države Bosne i Hercegovine.
Sadržaj usvojene Deklaracije svesrpskog sabora, napominje Bećirović, predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.
- Također, usvojena Deklaracija svesrpskog sabora predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija.
U skladu s međunarodnim odredbama, teritorijalni princip je fundamentalni koncept koji omogućava državama da efikasno upravljaju i reguliraju ponašanje na svojoj državnoj teritoriji, osiguravajući pravni poredak i zaštitu prava svojih građana i svih drugih koji se nalaze unutar njihovih granica, u kombinaciji s drugim principima. On predstavlja osnovu za vršenje suverene vlasti jedne međunarodno priznate države, a Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i punopravna članica UN-a. I to je jedan od principa na kojem se temelje međudržavni odnosi unutar UN-a - dodao je.
Uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje svesrpskog sabora, naglašava, predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama. Takav scenarij, dodaje, odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje svesrpskog sabora.
- Oživljavanje zločinačkog projekta velike Srbije zahtijeva koordinirani, jedinstveni i odlučni odgovor demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, te posebno država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se spriječilo da velikodržavne aspiracije Republike Srbije prema državi Bosni i Hercegovini ponovo izazovu tragičnu reprizu 1990-ih godina - zaključio je Bećirović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.