open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Bektić: Sutra ćemo sa poslodavcima razgovarati o preduvjetima za donošenje zakona o minimalnoj plaći
Predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH i granskih sindikata okupljenih oko Mevludina Bektića, trebalo bi sutra da se sastanu i razgovaraju o preduvjetima za donošenje zakona o minimalnoj plaći, rekao je za Faktor Mevludin Bektić. Dodaje da će ovo biti drugi sastanak sa poslodavcima nakon posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH koja je održana 13. aprila.
09.05.2022. u 19:27
get url
text

U Parlamentu Federacije BiH neće biti govora o izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak, naveli su više puta federalni parlamentarci, dok se u paketu sa njima ne nađe i prijedlog zakona o minimalnoj plaći.

Mora se izmijeniti nekoliko zakona 

Sada minimalna plaća u Federaciji BiH po Odluci Vlade FBiH iznosi 543 KM i ova odluka bi trebalo da vrijedi samo u toku ove godine.

VEZANI TEKST - Biber: Predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju sjesti i razgovarati o minimalnoj plaći

- Sutra bi trebalo da se sastanemo sa poslodavcima, da bude ta neka bilaterala. Ovo je drugi sastanak sa poslodavcima u vezi sa minimalnom plaćom. Još uvijek je upitno da će se to naći na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij FBiH, s obzirom da još nije provedena procedura usaglašavanja između poslodavaca i sindikata. Očekujemo da ćemo se oko nekih stvari sutra usaglasiti i da će to ići na Vladu FBiH - kazao nam je Bektić.

Kaže da do sada nisu ulazi u raspravu o iznosu minimalne plaće u FBiH.

- Prethodno se mora izmijeniti nekoliko zakona, poput Zakona o radu, gdje je u članu 78 definisanje minimalne plaće, da ne bi bilo kolizije. Onda set zakona o zaštiti, i to se mora uskladiti. Po mišljenju poslodavaca zakon o minimalnoj plaći je u ingerencijama kantonalnih nivoa. To je po mišljenju poslodavaca otežavajuća okolnost za donošenje zakona na federalnom nivo. Zatim, implikacije na izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak... Sve to treba iskristalisati - govori nam Bektić i dodaje:

- Na sastanku sa poslodavcima sutra bi trebalo da sačinimo jedan tekst u uputimo ga u Vladu FBiH, a na koji treba da se očituju iz Federalnog ministarstva finansija i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Kada dobijemo njihova očitovanja ide se na zakon o minimalnoj plaći.

VEZANI TEKST - Kome da se žale radnici koji su izvarani sa minimalnom plaćom, na računu 543 KM, a smanjen topli obrok

Bektić se osvrnuo na postojeću ekonomsku situaciju, poskupljenja prije svega hrane kazavši da je potrebno ponovo povećati minimalnu plaću koja je sada 543 KM, a bila je 406 KM.

Nema efekta 

- Tražit ćemo vanredno usklađivanje minimalne plaće. Svi indikatori ukazuju da sa njenim povećanjem sa 406 KM na 543 KM nije postignut efekat kada se pogleda stopa inflacija, ogromna poskupljenja hrane - rekao je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.