open-navfaktor-logo
search
Granski sindikati
Bektić: Tražili smo da se neko sjeti radnika i uloži apelaciju na odluku Vlade FBiH o minimalnoj plaći
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je bez sastanka Ekonomsko-socijalnog vijeća donijela odluku o minimalnoj plaći što je protivno Zakonu o radu FBiH.
Autor: E. D.-Š.
13.03.2024. u 07:54
get url
text
Mevludin Bektić
Mevludin Bektić
Od imenovanja nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, a što je bilo 28. aprila 2023. godine, nije održana niti jedna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritorij Federacije BiH.
Ovo tijelo postoji kako bi pratilo, razmatralo i ocjenjivalo utjecaj ekonomske i socijalne politike na razvoj Federacije.
Vlada FBiH je i bez sastanka ESV-a donijela odluku o minimalnoj plaći u FBiH za ovu godinu u iznosu od 619 KM i to objavila u Službenom listu FBiH, a što je protivno Zakonu o radu FBiH.
Predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH Mevludin Bektić u ESV-u FBiH kaže kako je očekivao apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog nezakonitog postupka Vlade FBiH, ali da je ona izostala.
- Federalni parlamentarci imaju pravo podnijeti apelaciju, ali ja nisam upoznat s tim da je neko to i učinio. Tražili smo da se neko sjeti radnika, ali nije ili barem ja nisam upoznat s tim da je neko osporio odluku koja nije u skladu sa Zakonom o radu FBiH.
Poslodavci su prije nekih mjesec dana imali sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH gdje je obećano da će se uspostaviti socijalni dijalog, da će se obaviti konsultacije i sa sindikatima. Do danas nismo dobili nikakav zvaničan poziv iz Ureda premijera za takvu vrstu konsultacije kako bi se uspostavio rad ESV-a - govori Bektić.
Podsjeća da bez Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u kojem su socijalni partneri Vlada FBiH, poslodavci i sindikat, nema ni fiskalnih zakona.
- Zakon o doprinosima, kao ni zakon o porezu na dohodak ne mogu proći sigurno ni samu Vladu, a kamoli Parlament FBiH dok se ne obavi konsultacija sa ESV-om, uključujući i raspravu o minimalnoj plaći jer je Vlada praktično donijela jednostranu odluku o minimalnoj plaći bez konsultacije sa ESV-om - kazao nam je Bektić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.