open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Blokada se očito nastavlja: Vijeće ministara BiH danas, na dnevnom redu više od 40 tačaka, ali...
AUTOR: M. R. S.
10.06.2024. u 07:42
get url
text
Jedna od sjednica Vijeća ministara BiH
Jedna od sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, a među više od 40 tačaka predloženog dnevnog reda nema, ponovo, nijednog zakona, ni onog o budžetu institucija BiH za ovu godinu.
Posljednja sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj su usvojeni neki zakoni, makar i što su to bile dopune postojećih, desila se 19. marta.
Nakon toga Vijeće ministara se bavilo ratificiranjem sporazuma, vodičem za pristup informacijama, imenovanjima, pravilnicima, zaduženjima za projekte, dok je posljednju sjednicu obilježio skandalozno neodobravanje državljanima Poljske, Slovenije i Rumunije koji borave u BiH da glasaju na izborima za Evropski parlament.
I za sjednicu zakazanu za danas je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predložila akte kao što su poslovnik o radu Vijeća ministara, odluke koje se tiču imenovanja i naknada te izgradnje objekta IDDEEA-e u Banjoj Luci, izvještaja o radu institucija, informaciju o stanju sigurnosti u 2022. godini...
Ipak, na dnevnom redu je i Strategija za borbu protiv korupcije 2024-2028. i Akcijski plan za njenu provedbu.
Krišto je prije nekoliko dana kazala da je potrebno što prije postići dogovor partnera u vlasti (SNSD, HDZ i Trojka) i donijeti budžet, kojeg koče u SNSD-u. Nakon trećeg Političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama, održanom 4. juna, kojim su kopredsjedavali Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, bilo je riječi i o potrebi donošenja zakona koji su bitni za nastavak evropskog puta. Među njima su i oni koji su odavno na stolu partnera u vlasti. Sudeći po dnevnom redu sjednice, ničega od ovoga još nema.
I ovaj put je vidljivo da je dnevni red takav da preovladava kvanitet, pa je prilika da se, prilikom sumiranja rezultata godišnjeg rada Vijeća ministara, opet kaže da su usvojili stotine akata.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.