open-navfaktor-logo
search
Vrijeme curi
Čavalić: Sumnjam da će Vlada FBiH ponuditi nacrt budžeta, bit će to po hitnoj proceduri - uzmi ili ostavi
Prema Zakonu o budžetima u FBiH do 5. novembra premijer Federacije BiH (Nermin Nikšić) trebalo je da dostavi nacrt budžeta Federacije BiH za narednu godinu i prateću dokumentaciju Parlamentu Federacije BiH, a što se nije dogodilo.
19.11.2023. u 09:46
get url
text

Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kaže kako je takav odnos Vlade Federacije BiH razočaravajući.

- Nažalost, očekivao sam ovakvu praksu sadašnje Vlade FBiH jer nismo do sada dobili niti jedan zvanični vladin dokument u vezi sa budžetom. Također, rebalans budžeta za 2023. godinu razmatrali smo u oktobru.

Ne mogu se razlozi koristiti kao što je bilo kada smo imali vladu u tehničkom mandatu i kada nismo imali jasno izraženu većinu unutar samog parlamenta. Sada su nove okolnosti ali sumnjam da će ponuditi nacrt budžeta za 2024. godinu - govori Čavalić i dodaje:

- Sve to ne isključuje mogućnost da idemo prema lošoj praksi da dobijemo prijedlog u zadnji čas po hitnom postupku "uzmi ili ostavi" da se to predstavi parlamentarcima i da to podržimo ili ne. Mislim da je to loša praksa i nije dobro da počinje vlada sa tom praksom jer ako počne tada i u nastavku mandata će je nastaviti.

Kaže kako se na taj način narušava transparentnost procedura.

- Narušava se demokratski odnos pri planiranju budžeta, nemogućnost da se uključi šira javnost, ne samo parlament već sve druge zainteresirane strane koje bi imale nešto da kažu o budžetu i izrazile svoje budžetske potrebe. Nama nedostaje javna rasprava o budžetu. To je suština čitave priče. Nemamo niti jedan dokument da bismo vidjeli u kom pravcu će ići taj budžet za 2024. godinu - govori Čovalić.

Federalni ministar finanasija Toni Kraljević nije odgovorio na upit Faktora da li se radi na nacrtu, odnosno, prijedlogu budžeta FBiH za 2024. godinu i kada bi se mogao naći pred federalnim parlamentarcima.

Prema Zakonu o budžetima u FBiH krajnji rok za donošenje budžeta u FBiH je 31. decembar.

Ukoliko Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija iprograma korisnika budžeta. Odluku o privremenom finansiranju donosi Parlament. Privremeno finansiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.