open-navfaktor-logo
search
Zbunjujuće
Čiji je hotel Sirena u Podgori, od koga Vlada FBiH traži da zaštiti federalnu imovinu?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, nakon što se na posljednjoj sjednici upoznala sa informacijom o hotelu Sirena u Podgori u Republici Hrvatskoj, zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, Federalno pravobranilaštvo i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH da u okviru svojih nadležnosti poduzmu aktivnosti na zaštiti imovine Federacije BiH.
16.03.2021. u 10:09
get url
text
Hotel Sirena Podgora
Hotel Sirena Podgora

S druge strane, Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH, kazao nam je kako je ova instutucija iscrpila sve mogućnosti kojima su željeli dokazati vlasništvo i uknjižiti dio hotela Sirena.

Hotel je dat u zakup 2007. godine

Kvesić navodi da je ovaj hotel u vlasništvu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

- Mi smo od 2009. godine pokušali na svim sudskim instancama u Republici Hrvatskoj dokazati da smo mi suvlasnici nad dijelom parcela koje predstavljaju hotel Sirena i okolno zemljište u Podgori. Suvlasništvo su, u zajedničkom sudskom procesu, pokušali dokazati Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, Privredna banka Sarajevo, Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, UniCredit bank Mostar, Zavod za zdravstveno osiguranje ZDK i Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Svi sudski procesi, zaključno s procesom na Vrhovnom sudu Hrvatske, završili su po nas negativnim ishodom, i mi smo time iscrpili sve pravne mogućnosti kojima smo željeli dokazati vlasništvo i izvršiti uknjižbu nad dijelom hotela Sirena - rekao nam je Kvesić.

Ukazuje da sudskim presudama nije osporena uknjižba vlasništva nad hotelom Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH. Dodaje kako je Sindikat 2007. hotel dao u zakup kompaniji Raspudić d.o.o. Podaca.

Razgovarali smo i Samirom Kurtovićem, predsjednikom Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

- Nekoliko federalnih institucija je vodilo spor u Hrvatskoj, uložili su apelaciju, tražili reviziju presuda koje su bile u našu korist kada je riječ o vlasništvu nad hotelom Sirena. Mi smo prije tri mjeseca dobili konačnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske gdje je ta imovina dodijeljena nama, odnosno, ostala je kako jeste. Ovi koji su izgubili spor čak su dužni platiti sudske troškove - govori nam Kurtović i dodaje:

- Znači, taj hotel je naš i mi sada idemo zvanično sa uknjižbom. Do sada je proces trajao i nismo mogli to učiniti. Ova posljednja presuda je konačna i nema nikakvih smetnji za uknjižbu.

Upitali smo u kakvom stanju je hotel Sirena i koliku koristi od njega ima Sindikat.

Godišnje za zakup od hotela Sirena imamo 30 hiljada eura

- Sindikat je izdao hotel 2007. godine firmi Raspudić, prije mog dolaska na čelo Sindikata. Hotel je u veoma dobrom stanju, renoviran je, sa tri zvjezdice. Mislim da ima još šest godina zakupa i poslije toga ćemo vidjeti šta dalje. Godišnja zakupnina je 30.000 eura, tako da već sedam-osam godina imamo tu zakupninu i ona ide za jednokratne novčane pomoći članovima sindikata za bolest i smrt - ispričao nam je Kurtović.

Objašnjava da je Sindikat na čijem je čelu pravni nasljednik Republičkog, prijeratnog sindikata.

- Dokazivali smo na hrvatskom sudu pravo na tu imovinu jer su federalne institucije poput Zavoda PIO uložile određene tužbe, osporavale nam vlasništvo, ali mi smo to dobili na sudu. Mi ćemo uputiti jedan akt Vladi FBiH i dostaviti presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, da im kažemo da se više ne bave poslom koji nije njihov - rekao nam je Kurtović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.