open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Danas konačna runda pregovora za formiranje nove vlade u HNK: DF raspoložen da bude dio vlasti
Slažu se kockice za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Kako saznajemo, HDZ bi danas trebao održati konačnu rundu sastanaka sa SDA i SDP-om nakon čega će biti poznato koje stranke će činiti novu vladu ovog kantona.
05.06.2023. u 12:23
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ će ipak čekati još malo prije nego odluči i saopći s kim će u vlast u HNK

Ivan Odak, zastupnik HDZ-a 1990, kazao je za Faktor kako za sada nema novih informacija.

- Mi smo u četvrtak bili na pregovorima sa HDZ-om. Vidjet ćemo danas hoće li biti nekih vijesti – kazao je kratko Odak.

Danas bi trebala biti konačna runda dogovora. Faktor saznaje da se HDZ u 12 sati sastao sa delegacijom SDA, nakon čega bi uslijedio razgovor i sa SDP-om.

Mirsad Klepo, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNK, navodi kako ni oni nemaju konačnih informacija, ali indicije su, dodaje on, da SDA neće biti dio vlasti u HNK.

- Mi smo razgovarali i sa SDA i sa grupacijom koju predvodi SDP. Neko naše raspoloženje je da imamo aktivnije učešće u vlasti. Naravno da bismo time bolje doprinijeli i stranci, a na kraju krajeva i kantonu – naveo je Klepo.

VEZANI TEKST - Ko će u Vladu HNK: Sa HDZ-om pregovara i SDA, ali i SDP i NiP s kojima se na sastanku pojavio i DF

U slučaju da se HDZ odluči za formiranje vlasti sa SDP-om, to znači da bi vlast u HNK pored ove dvije stranke činili još DF i NiP.

Od dodaje kako sve zavisi od ispunjenja njihovih zahtijeva, ali i konsultacija sa vrhom stranke.

- Sve to mora ići uz saglasnost vrha stranke. Ovlašteni smo da pregovaramo, ali nismo konačni subjekt, naravno. U konačnici, vrh stranke odlučuje kako će se sve to završiti. Danas ćemo vidjeti kako će sve to izgledati i onda će uslijediti konačne konsultacije unutar stranke. Mi se krećemo u okviru ovlaštenja i stavova stranke, što je i logično – kazao je Klepo.

HDZ u Skupštini HNK ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.