open-navfaktor-logo
search
Istaknut je pojedinac
Deklaracijom usvojenom na Kongresu Naša stranka poručuje: Živjela sloboda
Na Kongresu Naše stranke (NS) danas u Sarajevu usvojena je Programska deklaracija.
10.06.2023. u 14:06
get url
text

Na samom početku Deklaracije, istaknut je pojedinac, građanin/građanka te ostvarenje njegovih i njenih prava i potencijala. Dalje se navodi borba protiv korupcije, kriminala i klijentelizma, nasuprot čemu je istaknuta meritokratija. 

- Da bi omogućili stvaranje ambijenta koji bi izvukao našu zemlju iz kleptokracijskih težnji kojima nažalost svjedočimo već predugo vremena, pri tome gubeći neprocjenjivu demografsku supstancu, Naša stranka će nastaviti beskompromisnu borbu protiv korupcije, kriminala i klijentelizma stvarajući pravedno društvo bazirano na meritokraciji koja neće zavisiti od hirova političkih lidera, nego kapacitiranih institucija sistema - navodi se u Deklaraciji.

Ekonomski napredak je također naglašen kao jedan od prioriteta, te da on mora biti potpuno usklađen s brigom prema okolini i prirodi.

Također, obrazovanje je jedan od prioriteta Naše stranke a njegov napredak mora se ogledati prije svega u snaženju kompetencija učenika i učenica za poslove današnjice, a ne njihovom isključivom učvršćivanju u identitarnim matricama kojima pripadaju ili 'brojanju krvnih zrnaca', kako stoji u Deklaraciji Naše stranke.

VEZANI TEKST - Čamdžić: Naša stranka je postala nezaobilazan faktor u vlasti na svim nivoima

Deklaracija se završava pozdravom: "Živjela sloboda".

IZ NS-a podsjećaju kako će na Kongresu biti izabran predsjednik te stranke te da je kandidat za tu poziciju aktuelni predsjednik Edin Forto.

Također, bit će izabrano troje potpredsjednika a kandidati su: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Gradskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo), navodi se u saopćenju iz Naše stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.