open-navfaktor-logo
search
Sve ide preko e-Porodilja
Delić: Porodilje u FBiH preko aplikacije mogu se prijaviti za pomoć od 1.000 KM
Nažalost znamo da se događaju i situacije da imamo mrtvorođenu djecu. I majke te djece će moći ostvariti pomoć od 1.000 KM, kazao je ministar Adnan Delić
AUTOR: E.D.-Š.
30.05.2024. u 13:32
get url
text
Adnan Delić
Adnan Delić
FOTO: Ajdin Cocalić
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je kako je konačno otvorena aplikacija na kojoj porodilje u Federacije Bosne i Hercegovine mogu aplicirati za pomoć od 1.000 KM u ovoj godini za što je Vlada Federacije osigurala 16 miliona KM.
Prijava je elektronska i nije potrebno prilaganje niti jednog papira. Prema njegovim riječima od danas sve majke koje su rodile u 2024. godini mogu aplicirati za novčanu naknadu od 1.000 KM podrške za svako novorođeno dijete. 
- Ponosni što možemo kazati da je konačno otvorena aplikacija Federalne vlade e-Porodilja za sve majke koje su rodile ili će roditi u 2024. godine, poodnijeti prijavu, aplicirati za pomoć od 1.000 KM. Opredjeljenje ove Vlade FBiH nisu samo puka obećanja, u budžetu smo osigurali 16 miliona KM za svu novorođenu djecu . Drage majke vaš doprinos zajednici ne neprocjenjiv. Ulaganje u porodicu je ulaganje u budućnost, najisplativija investicija - naglasio je Delić.
Dodaje kako aplikacija predstavlja potpunu elektronsku uslugu.
- Prvi put imamo ostvarivanje prava elektronskim putem bez odlaska na šalter, prijavom sa nekoliko klikova, bez ijednog papira. Nema mogućnosti da vam hvali bilo koji papir. Majke su garant da će ovo društvo opstati i zaslužuju da im posvetimo maskimalnu pažnju. Jedino će se morati će uploadovati potvrda o bankovnom računu. Uvjet je da majka mora biti vlasnica bankovnog računa. Među uvjetima za ostvarivanje pomoći jeste da je dijete rođeno u 2024. godine, da je prebivalište u BiH - rekao je Delić.
Osvrnuo se i na datum isplate pomoći. Kazao je da sve majke koje su rodile do kraja maja, apliciraju, novac mogu očekivati oko 10. jula i da se isplata može očekivati desetog u mjesecu.
- Majke koje su od januara ove godine rodile blizance ili trojke, dobit će po djetetu 1.000 KM. Također nažalost znamo da se događaju i situacije da imamo mrtvorođenu djecu. I majke te djece će moći ostvariti pomoć od 1.000 KM - kazao je Delić.
Porodilje će više informacija dobiti na stranici Ministarstva - OVDJE.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.