open-navfaktor-logo
search
Ahatović pojašnjava
Direktno miješanje politike: Zašto su ministrica Pendeš i generali Hrvati u OS BiH otišli na noge Čoviću
Kad ste vidjeli u praksi demokratskih zemalja koje baštine evropsku tradiciju da je bilo koji šef stranke, a kamoli lider i nosioc evropskih vrijednosti bio u formalnom službenom razgovoru sa probranim visokim vojnim zvaničnicima? Ako je vrhovnik HDZ BiH htio sastanak sa ministricom onda je to trebao uraditi na zvaničan način uz najavu i prisustvo načelnika štaba OS BiH, njegovih zamjenika kao i oba zamjenika ministrice odbrane- ističe Ahatović
22.07.2019. u 17:42
get url
text

Da nije 2001. godine Hrvatski narodni sabor kojim je tada predsjedavao Ante Jelavić donio odluku o Hrvatskoj samoupravi i istupanju pripadnika hrvatske komponente (HVO) iz tadašnje Vojske Federacije BiH, i da se intenzivno ne radi na podjeli države i stvaranju trećeg entiteta, današnji sastanak aktuelnog prvog čovjeka HNS-a Dragana Čovića sa ministricom odbrane Marinom Pendeš i hrvatskim oficirima na čelnim funkcijama u Oružanim snagama BiH, možda bi bio tek puka informacija u medijima koja bi prošla sasvim neopaženo.

Ovako, nikako na dobro ne miriše. Do sada se Čović sa Pendeš i hrvatskim oficirima sastajao tajno po raznim manastirima i tu su se kovali planovi. No, ovoga puta, svoje su "druženje" objelodanili i oglasili se saopćenjem za javnosti na web stranici HDZ BiH.

Do sada, čak i ako se sastajao (tajno i javno) radio je to kao civilni vrhovni komandant (član Predsjedništva BiH) Oružanih snaga BiH. U kom svojstvu je to učinio danas? Predsjednik jedne stranke, predsjednik HNS-a, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH? Mogu li oficiri Oružanih snaga BiH biti "politički obojeni" i dozvoljava li Zakon o odbrani BiH i OS BiH ovakve političke sjedeljke?

U saopćenju HDZ BiH stoji da je "razgovarano o aktuelnim događanjima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i temama koje se odnose na međunarodne aktivnosti u okviru NATO integracijskog procesa, aktivnostima i projektima u Ministarstvu odbrane, oružanih snaga i njihovom funkcioniranju". 

Prilikom susreta razgovarano je i o izazovima na NATO putu BiH i modalitetima njihovog nadilaženja, te općoj društveno-političkoj situaciji i procesima u zemlji.

Europski i NATO put Bosne i Hercegovine nema alternativu, istaknuto je danas na sastanku, kao strateško opredjeljenje, kojega ne treba politizirati i na njemu zarađivati sitne političke bodove.

-Meritum postojanja naše zemlje leži upravo u činjenici postojanja triju konstitutivnih naroda i bilo kakve radnje na štetu nekog drugog ili trećeg ne mogu doprinijeti stabilizaciji prilika u ovoj zemlji kao i snažnim obvezama i zadacima na našem euroatlantskom i NATO putu- saopćeno je iz HDZ BiH.

Brigadir Tomo Kolenda zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH, brigadir Zdravko Rezo komandant 4. pješadijske brigade, general major Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH i general major Mirko Stojčić, komandant Komande za podršku OS BiH otišli su na noge Čoviću, umjesto da su se zaputili u zgradu Predsjedništva BiH gdje sjedi njihov civilni vrhovni komandant ( predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić). Ako su već imali potrebu, da sa komandantom razgovaraju o NATO putu naše države.

Ko je, uostalom, Dragan Čović da četverica visokih oficira OS BiH njemu podnose raport o stanju u OSBiH, Ministarstvu odbrane? I šta smjera "nositelj europskih vrijednosti" tajnim i javnim sastancima sa hrvatskim oficirima OSBiH?

Za čije interese radi ministrica Pendeš?

-Navikli smo da nosioci državnih funkcija u našoj zemlji nisu profesionalno orijentirani ka ispunjavanju svakodnevnih radnih obaveza, već da nekada podlegnu političkoj atmosferi i učine potez koji je proizvod dnevno političke situacije ili jednostavnog naloga lidera stranke. To je tako kod sva tri konstitutivna naroda, ali nigdje nije tako prisutno i izraženo kao kod djelovanja još uvijek aktuelne ministrice odbrane BiH Marine Pendeš. Njen sastanak sa predsjednikom njene stranke HDZ BiH uz prisustvo nekolicine generala OSBiH hrvatske nacionalnosti klasičan je primjer politizacije sektora sigurnosti, posebno politizacije djelovanja MO i OS BiH- upozorava vojni analitičra Nedžad Ahatović.

U izjavi za Faktor, Ahatović ističe da je "to direktno miješanje politike u rad i djelovanje Ministarstva odbrane BiH, čime se ostvaruje direktan politički utjecaj na sve procese kojima rukovodi ovo ministarstvo, a koji su od strateške važnosti za mir i stabilnost BiH i regiona".

-Nemam ništa protiv da se ministrica i generali OS BiH sastaju privatno sa vrhovnikom HDZ BiH, ali sa sastanka je otišlo saopćenje što ga čini zvaničnim sastankom lidera jedne stranke sa probranim visokim vojnim i civilnim funkcionerima MO BiH što predstavlja klasično vaninstitucionalno djelovanje. Kad ste vidjeli u praksi demokratskih zemalja koje baštine evropsku tradiciju da je bilo koji šef stranke, a ne kamoli lider i nosioc evropskih vrijednosti bio u formalnom službenom razgovoru sa probranim visokim vojnim zvaničnicima? Ako je vrhovnik HDZ BiH htio sastanak sa ministricom onda je to trebao uraditi na zvaničan način uz najavu i prisustvo načelnika štaba OS BiH, njegovih zamjenika kao i oba zamjenika ministrice odbrane- ističe Ahatović dodajući:  

-Ali to je valjda ta novina i promjena praksi nositelja evropskih vrijednosti da ne poštuju Ustav, odnosno institucije uspostavljene Ustavom i zakonima, kao i demokratske uzuse ponašanja. Što se tiče stava izrečenog kao rezultat ovog sastanka da se put BiH ka NATO-u ne smije graditi na štetu bilo kojeg od tri konstitutivna naroda i bez politizacije, sam sastanak probranih visokih vojnih zvaničnika i ministrice sa šefom jedne parlamentarne stranke suštinski opovrgava tu konstataciju pa i sve da je izrečena u najboljoj namjeri. Zakoni i preuzete obaveze države BiH se moraju poštovati, onaj ko ne poštuje Ustav, institucije i zakone ove države, njegova uloga u strukturi vlasti onda postaje potpuno nejasna. NATO put BiH nije ni na čiju štetu, a najmanje na štetu bilo kojeg od tri konstitutivna naroda. Taj proces ide na direktnu geopolitičku i geostratešku štetu Ruske Federacije i njenih trabanata i satrapa u BiH i regionu. Ako se interesi Ruske Federacije u regionu podudaraju sa interesima bilo kojeg od tri konstitutivna naroda u BiH, onda se to može nazvati političkom štetom, ali se s tim ne može zaustaviti put BiH ka NATO-u- poručuje na kraju Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.