open-navfaktor-logo
search
Ljekarska komora
Dr. Zaid: KS u 2022. nije dodijelio nijednu specijalizaciju, ogroman propust Vlade, Vranić se nije snašao
Bosna i Hercegovina ima konstantni problem nedostatka ljekara i tu naša zemlja ne odudara puno od država istočne Evrope.
01.11.2023. u 19:09
get url
text

VEZANI TEKST - Urušava se zdravstvo u KS: Ljekari ne odlaze samo u inostranstvo, iz Sarajeva zbog specijalizacije idu i u manje gradove

No, problem sa BiH, prema riječima dr. Rifata Rijada Zaida, predsjednika Ljekarske komore Kantona Sarajevo, je što se radi o neuređenoj državi u kojoj onda ni zdravstvena zaštita nije uređena kako bi trebala.

Prvi prijedlog plana reorganizacije 

- Dugo svjedočimo da nam mladi ljekari i oni koji su u najproduktivnijem dobu odlaze iz zemlje, prije svega u države zapadne Evrope. Da bi se taj problem prevazišao mora se pristupiti sistemskim promjenama u domenu organiziranja zdravstva kao takvog. Ako bar državu ne možemo organizirati na način koji bi podrazumijevao da je uređena i pravedna, onda barem možemo uraditi sve da nam zdravstveni sistem bude takav. Naš sadašnji zdravstveni sistem je odraz uređenja države, a to znači da je u njemu puno korupcije, nepravde, lošeg planiranja i organiziranja. Ni KS ne odudara od takve slike - ističe Zaid.

Dr. Rifat Rijad Zaid

Dodaje kako je u Ljekarskoj komori u toku izrada prvog Prijedloga plana reorganizacije zdravstvenog sistema u KS.

- On je dakle ograničen na KS, što je samo po sebi slabo, nedovoljno, jer bi trebao obuhvatiti cijelu FBiH. No, nismo mogli čekati da se to pokrene na višem nivou, i ovo će do kraja 2023, nakon 28 godina, biti prvi, potpuni Plan reorganizacije zdravstvenog sistema u KS na način da on neće biti okovan političkim pritiscima, centrima moći koji upravljaju iz sjene svime što se dešava u KS. Bit će to prijedlog struke koji će biti ponuđen zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u širu javnu raspravu.

Zaid ističe kako će plan reorganizacije zdravstva sadržavati i broj potrebnih ljekara u odnosu na broj zdravstvenih osiguranika u KS kojim bi se postigao normalan rad u zdravstvu.

- Trenutno smo u takvoj situaciji da nam nedostaje svih profila ljekara medicine i specijalista u svim oblastima. Prijedlog je da Vlada KS i Ministarstvo zdravstva, što nikada do sada nisu uradili, organiziraju i sprovedu masovnu dodjelu specijalizacija, ali na pravilan način, a ne da se to radi na kašiku kao do sada. Koliko mi je poznato KS prošle godine nije dodijelio nijednu specijalizaciju. To je nečuveno i to je ogroman propust Vlade i resornog ministarstva - naglašava Zaid.

 VEZANI TEKST - Domu zdravlja KS mjesecima fali ljekara, na birou ih više od stotinu: Ko će riješiti problem?

Osvrnuo se i na rad uskoro bivšeg ministra zdravstva prof. dr. Harisa Vranića, te novog dr. Enisa Hasanovića, dosadašnjeg direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, kojeg je predložio Kantolani odbor SDP-a.

- Prethodni još uvijek aktualni ministar Vranić bio je bolji od svog prethodnika Mesihovića, ali nedovoljno. To je stav struke i javnosti. Vranić nije uradio dovoljno na edukacijama u smislu dodjele specijalizacija. Osnov da imamo stručnjake u zdravstvu je da u zdravstvenom sistemu imamo dovoljan broj ljekara specijalista. Mi ih nemamo ni približno i to i vrapci na grani znaju. Vranić to nije ni pokušao riješiti i to je jedna od njegovih najvećih greški. Druga je, da li objektivno ili subjektivno, nesnalaženje Vranića na toj poziciji. Ministra poznajem lično i uvijek je govorio da ga ometaju neki centri političke moći. Smatrao sam da on to treba prevazići, ali nije uspio. Što se tiče novog ministra koji će uskoro preuzeti funkciju, mislim da je on najbolje rješenje od ponuđenih, jer se radio o ljekaru koji dolazi iz prakse i ima iskustva. Nadam se da će biti bolji od prethodnog, ako ne bude, trpjet će kritike komore.

Pravedniji i uređeniji zdravstveni sistem 

Na kraju razgovora predsjednik Ljekarske komore KS dotakao se i razloga zbog koji ljekari odlaze iz BiH.

 VEZANI TEKST - Tri doma zdravlja u KS nemaju nijednog pulmologa, a Vranić poslao pet u penziju

Prema njegovim riječima, materijalna situacija bila je presudna do 2017. kada je Sindikat doktora medicine i stomatologije potpisao prvi Kolektivni ugovor.

- Da se razumijemo, ljekari i danas odlaze jer će na zapadu daleko bolje biti plaćeni, ali od 2017. materijalna situacija ljekara je poboljšana. U posljednjih pet godina plaće doktora povećane su za 138 posto. Danas osnovna plaća specijalista u Sarajevu iznosi 2.700 KM, što je za 80 posto manje nego u Hrvatskoj i 120 manje nego u Sloveniji. Međutim, ostali su drugi razlozi koji su u osnovi bili bitniji, a to je nepravda, jer je većina onih koji ne žele raditi u sistemu u kojem se znanje i stručnost ne cijene, a na cijeni su klijentelizam i politička podobnost. Mnogi to ne mogu gledati i odlaze glavom bez obzira. Zato želimo da zdravstveni sistem bude pravedniji i po pacijente i po zdravstvene radnike, ali i uređeniji - kazao je Zaid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.