open-navfaktor-logo
search
Inicijativa Parlamenta FBiH
Duvnjak: Pozdravljamo potez Vlade FBiH koja realizira zaključak Doma naroda FBiH o raspodjeli javnih prihoda
Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Jasmin Duvnjak pozdravio je najnovije poteze Vlade Federacije koja će, postupajući po zaključku Doma naroda Parlamenta FBiH, a na prijedlog Ministarstva finansija FBiH, formirati radnu grupu za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u FBiH.
11.11.2021. u 15:18
get url
text

Ministarstvo finansija je najreferentnije 

Podsjećamo, zastupnici i delegati u Parlamentu FBiH mjesecima ukazuju na prijeku potrebu izmjena Zakona o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda jer je zastario (iz 2006. godine) i nepravedan. Tačnije da nepravedno Kanton Sarajevo dobija više novca, a da su najviše zakinuti Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

VEZANI TEKST - Raspodjela javnih prihoda u FBiH; Adžem: BPK nije second hand kojem se daje polovična roba

Najprije je zastupnik Salko Zildžić u Zastupničkom domu FBiH predložio Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda ukazujući na diskriminaciju prema pojedinim kantonima kod raspodjele novca. Nacrt je usvojen, a potom su u Domu naroda FBiH predlagači nacrta bili delegati Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić i u ovom domu je usvojen nacrt. Dom naroda FBiH je zaključkom obavezao Vladu FBiH da u narednom periodu dostavi potpuno novi tekst zakona o pripadnosti javnih prihoda, utvrdi nove koeficijente raspodjele.

- Izuzetno zadovoljstvo mi je da čujem da je Nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda, koji smo uputili u parlamentarnu proceduru prije dva mjeseca, pokrenuo postupak u vezi s izmjenama raspodjele javnih prihoda u FBiH. Mi smo to i naglasili kada smo uputili zakon u parlamentarnu proceduru, Tadić, Ilić, Zildžić i ja, da je naša namjera da ove naše aktivnosti pokrenu i Vladu FBiH koja ima Ministarstvo finansija, koje je referentnije i najkvalifikovanije, najkapacitiranije u vezi s procesima izmjena ovakvih zakona koji su veoma osjetljivi jer se tiču finansija. Ova najava dakle da se ide u cjelovite izmjene zakona o javnim prihodima, da se ispoštuje naš zaključak iz Doma naroda je ohrabrenje da možemo u najskorije vrijeme doći do puno boljeg, pravednijeg i prihvatljivijeg rješenja za sve u FBiH - rekao nam je Duvnjak, koji je bio jedan od predlagača Nacrta zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda. 

VEZANI TEKST - Delegati o raspodjeli novca po kantonima: Ko je koga nazvao jadnim i spikerom, zašto je TK zakinut

Duvnjak naglašava kako oni nastavljaju sa aktivnostima na usvajanju zakona čiji je nacrt usvojen u Domu naroda FBiH, a koji se odnosi na izmjenu pondera.

Javna rasprava 23. novembra 

- S tim što smatramo da je to nedovoljno i da će pravi efekti za sve u FBiH biti tek kada bude donesen cjeloviti zakon. Mi ne odustajemo od svog zakona, javna rasprava je u toku, u Domu naroda FBiH će biti 23. novembra i tu su pozvani predstavnici Vlade FBiH, svih 10 kantona, te predstavnici akademske zajednice, sa ekonomskih fakulteta i privredne komore. Ovo je prvi značajniji korak u reviziji cjelokupnog sistema javnih prihoda - kazao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.