open-navfaktor-logo
search
Premijer TK
Halilagić: Tuzlanskom kantonu vratiti dio sredstava od izdvajanja za izgradnju puteva u FBiH
AUTOR: Fena
30.05.2024. u 17:10
get url
text
Irfan Halilagić
Irfan Halilagić
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je na javnoj tribini Tuzlanskog akademskog kluba o izgradnji neophodnih saobraćajnica u Tuzli i TK istakao da kantonalna vlada i dalje intenzivno radi na tome da se TK vrati barem dio sredstava koja se izdvajaju za izgradnju puteva u Federaciji BiH.
Od nadležnih federalnih institucija, kako kaže, Vlada TK traži da se interesi građana ovog kantona uvaže i da se kroz investiranje u putnu infrastrukturu vrati u skladu sa onim koliko građani tog kantona kroz akcize na gorivo i ostala izdvajanja kroz registracije motornih vozila, daju federalnim institucijama.
- Nažalost, nismo vidjeli neke značajnije pozitivne pomake. Ovo nisu i ne smiju biti politička pitanja. Ovo su sada već egzistencijalna pitanja za Tuzlanski kanton – istakao je Halilagić.
Na tribini je analizirano stanje cestovne infrastrukture na području TK, pregled planiranih razvojnih projekata iz ove oblasti, a predložene su i određene mjere za ubrzanje izgradnje planiranih saobraćajnica, prioriteti, rokovi i načini finansiranja tih neophodnih projekata za Tuzlu.
Naglašeno je da je jedan od gorućih problema Tuzle i Tuzlanskog kantona alarmantan nedostatak cestovnih saobraćajnica i njihovo stanje.
- Tuzlanski kanton sa središtem u Tuzli, kao društveno-politički, privredno-ekonomski, obrazovni i medicinski centar, postaje najzaostalije područje BiH, posebno sa aspekta putne infrastrukture, tako da predstavljamo 'crnu rupu' u cijeloj državi. Želimo da se sadašnje stanje hitno mijenja, te da kroz otvorenu demokratsku, stručnu i argumentovanu raspravu doprinesemo bržem razvoju našeg kantona i konačno pružimo perspektivu svim građanima, a posebno mladoj generaciji za bolje uslove života - rekao je predsjednik Udruženja građana "Tuzlanski akademski klub“ Sadik Latifagić.
Učesnicima tribine premijer Halilagić je najavio da će Vlada sa Kantonalnom privrednom komorom TK organizirati konferenciju o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, a koja bi trebala biti održana u prvoj polovini juna, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.