open-navfaktor-logo
search
Padavine
Evidentan porast vodostaja rijeka u Srednjobosanskom kantonu
Prema izvještaju Federalne uprave civilne zaštite svi vodotoci u Srednjebosanskom kantonu su u porastu, a u Zapadnohercegovačkom vodostaj rijeke Trebižat je dostigao 280 centimetara
21.11.2018. u 14:06
get url
text

Kiša koja je proteklih sati padala u našoj zemlji uzrokovala je porast vodostaja rijeke Trebižat u Zapadnohercegovačkm kantonu, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. Također, evidentan je i porast vodostaj rijeka u Srednjobosanskom kantonu.

- Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac iznosio je 280 centimetara. U Srednjobosanskom kantonu vodostaj rijeka i ostalih vodenih tokoba je porastu. Kada je riječ o količini padavina u protekla 24 sata, najviša je zabilježena u Bileći, 93 milimetra kiše, u Trebinju 85, Gacku 80, Čemernom 63, Rudom 57, Višegradu 45 milimetara kiše - stoji u izvještaju.

Majda Kovač, portparpol Federalne uprave civilne zaštite nam kazuje da prema izvještajima ne postoji u ovom trenutku ozbiljna opasnost od izlijevanja vode iz riječnih korita. S obzrom da u novembru, ili decembru u našoj zemlji poplave nisu rijetkost ona je uputila nekoliko savjeta stanovništvu koje živi u blizini rijeka, gdje su veće opasnosti od plavljenja.

- Ukoliko porast vodostaja prijeti da poplavi kuće, savjet građanima je da se u kućama premještaju na gornje spratove ili ako je neophodno na krov, i sačekaju pomoć. Uvijek kod sebe moraju imati bateriju, da ne pokušavaju plivati, hodati ili se voziti po poplavljenom području. Da se u kuću unese vrtni namještaj. Uvijek se isključuju električni priključci, kućni aparati iz utičnica. Ne diraju se električni uređaji ako su mokri jer to može biti smrtonosno. Ako je voda duboka, omogućiti protok u podrum da se izbjegnu oštećenja zgrada. Vreće s pijeskom se ne slažu s vanjske strane kuće. Tako se samo povećava pritisak na kuću i dolazi do pucanja zidova - savjetuje Kovač.

Upozorava da se napolju moraju izbjegavati srušeni elektro-vodovi.

- Ne smije se piti voda iz česme kod poplava jer može biti zagađena. Dakle, ovo su savjeti kako bi se ugrožavanje života smanjilo na najmanju moguću mjeru. Želim podsjetiti da stanovništvo u gradovima ili manjim mjestima, ukoliko vide određena začepljenja odvoda, izlijevanja, to mogu javiti na brojeve 121, 122, ili policiji, vatrogascima. Uvijek će neko izaći na teren - kazala je Kovač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.