open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno oslobođen
Hamzić traži više od 15.000 KM odštete zbog izrečenih mjera zabrane
Zijad Hamzić, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Kladnja, traži da mu se za naknadu nematerijalne štete, zbog mjera zabrane koje su mu bile izrečene za vrijeme postupka pred Sudom BiH, isplati oko 15.000 konvertibilnih maraka (KM).
13.02.2020. u 13:58
get url
text

Hamzićev punomoćnik Kenan Hadžimuhović kazao je da u skladu s nalazom i mišljenjem vještaka medicinske struke precizira tužbeni zahtjev u dijelu potraživanja na ime nematerijalne štete od 15.350 KM, dok u ostalom dijelu tužbeni zahtjev ostaje neizmijenjen.

Na pripremenom ročištu koje je održano 27. novembra 2019. tražena je naknada štete u iznosu od 6.000 KM zbog mjera zabrane pod kojima je bio u periodu od marta 2013. do septembra 2017. godine.

- Hamzić je preko godinu dana bio onemogućen na napusti svoje mjesto boravišta, preko četiri godine bio je spriječen da putuje izvan BiH. Preko 150 puta bio je obavezan da se javlja u Policijsku stanicu u gradu u kojem živi i u kojem ga ljudi poznaju - rekao je Hadžimuhović, naglasivši da je vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić jasno naveo da je intenzitet pretrpljenih bolova i straha, kao i smanjenje općih životnih aktivnosti, u direktnoj uzročno-posljedničnoj vezi sa izrečenim mjerama zabrane.

Kučukalić je na glavnom ročištu kazao da je nalaz sačinio po naredbi Suda, da utvrdi stepen duševne boli uz umanjenje životne sposobnosti, da procijeni stepen pretrpljenog straha i boli zbog povrede časti, slobode i ličnosti tužitelja usljed izrečenih mjera zabrane.

- Dijagnosticirao sam privremeni duševni poremećaj koji je bio prisutan šest mjeseci, tokom vremena prilagođavanja. Anksiozno-depresivna reakcija nakon toga bila je prisutna šest mjeseci. Jakog intenziteta je trpio bolove 15 dana, srednjeg intenziteta pet mjeseci i slabog intenziteta 15 mjeseci. Sekundarni strah bio je prisutan tri mjeseca, a opšta životna aktivnost mu je bila umanjena šest mjeseci u procentu od deset posto - rekao je Kučukalić.

Pravobraniteljica Nađa Hozić je zatražila da se tužbeni zahtjev odbije u cijelosti.

- Domaće zakonodavstvo niti evropske konvencije ne propisuju naknadu štete zbog ograničavanja kretanja lica protiv kojih se vodi postupak. Djelatnici pravosuđa su postupali u skladu sa zakonom i izrekli mu mjere zabrane iz svih razloga koji su navedeni zašto i zbog čega se ograničava sloboda kretanja - kazala je Hozić.

Hamzić i još šest lica su u septembru 2017. pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Kladnja. Prema optužnici, Hamzić je bio komandir čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari.

Hadžimuhović je na ovom ročištu Sudu dostavio i materijalne dokaze – rješenja Suda BiH kojima su Hamziću određene i produživane mjere zabrane.

Sud će odluku o Hamzićevoj tužbi donijeti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.