open-navfaktor-logo
search
Odluka VSTV-a BiH
Imenovan jednoglasno: Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Tužilaštva TK
On će na funkciji naslijediti Tomislava Ljubića, koji je na poziciji glavnog tužioca proveo dva petogodišnja mandata.
AUTOR: Autor: J. B.
18.04.2024. u 11:50
get url
text
Vedran Alidžanović
Vedran Alidžanović
Vedran Alidžanović na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jednoglasno je izabran za novog glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, saznaje Faktor.
On će naslijediti Tomislava Ljubića, koji je na funkciji glavnog tužioca proveo dva petogodišnja mandata.
Vedran Alidžanović rođen je 1. novembra 1983. godine u Tuzli. U Tuzli je 1998. godine završio osnovnu školu, a zatim i Gimnaziju "Meša Selimović" 2002. godine. Iste godine upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, na kojem je diplomirao 2007. godine.
Nakon diplomiranja, pripravnički staž odradio je u advokatskoj kancelariji i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a pravosudni ispit položio je 2009. godine. Odlukom VSTV-a 2010. godine imenovan je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gračanici, gdje je radio tri godine. U tom periodu je u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, završio trogodišnju početnu obuku za sudije i tužioce. Odlukom VSTV-a 2013. godine imenovan na poziciju kantonalnog tužioca tuzlanskog kantona, dje je radio do danas u Odjelu za borbu protiv organiziranog i privrednog kriminala i korupcije.
Postdiplomski studij na Katedri krivičnog prava, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, upisao je 2010. godine, a u januaru 2016. godine odbranio je magistarski rad na temu "Skraćeni krivični postupci" i tako stekao zvanje magistra pravnih nauka. Oženjen je i otac jednog djeteta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.