open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Jezdimir Spasojević premješten sa pozicije zamjenika glavnog tužioca TK i javno opomenut
Odlukom Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Jezdimir Spasojević premješten je s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona te mu je izrečena javna opomena, saopćeno je iz VSTV-a BiH. 
09.11.2021. u 14:18
get url
text

Spasojević je odlukom Drugostepene disciplinske komisije za tužioce proglašen odgovornim po više tačaka disciplinske tužbe za počinjene disciplinske prekršaje Zakona o VSTV-u "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti" te povredu odredbi Kodeksa tužilačke etike, kao i za disciplinski prekršaj koji je utvrđen u odluci Prvostepene disciplinske komisije "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva", saopćeno je iz VSTV-a BiH.

VEZANI TEKST - Završen disciplinski postupak protiv tužioca Jezdimira Spasojevića

Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a je odlučujući po žalbama tuženog i Ureda disciplinskog tužioca (UDT) preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije od 13. jula 2021. godine kojom je Spasojević proglašen odgovornim za disciplinski prekršaj "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Disciplinska tužba UDT-a u odnosu na prekršaje "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", odbijena je prvostepenom odlukom kao neosnovana, saopćeno je iz VSTV-a.

- Drugostepena disciplinska komisija je u obrazloženju odluke primijenila opće standarde slobode javnog izražavanja nosilaca pravosudnih funkcija u skladu sa presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava - dodaje se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Disciplinski postupak: Šta je na Facebooku napisala bivša potpredsjednica VSTV-a

Na ovu odluku Drugostepene komisije VSTV-a BiH postoji mogućnost žalbe Vijeću u cjelini.

Ured disciplinskog tužioca tereti Spasojevića, osim za komentarisanje na društvenoj mreži Facebook, između ostalog i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.