open-navfaktor-logo
search
Kandidati
Ko bi u Vladu FBiH: Dizdar zna trikove učlanjenja u SDP za novac, Mijatoviću MUP da se 9. januar lakše slavi, Sanja Vlaisavljević...
HDZ i stranke sa sjedištem u Sarajevu, okupljene oko HDZ-a, poznatije kao "Trojka", "Šestorka", "Trojka plus"..., imaju spremne prijedloge za ministre u budućoj vladi Federacije, ako je formiraju. 
28.03.2023. u 16:34
get url
text

Nermin Nikšić, kojem ni kompenzacijska lista nije pomogla da uđe u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već dugo se nada premijerskoj poziciji u Federaciji. Tamo želi zasjesti tako što će mu pomoći američki ambasador Michael Murphy i OHR, odnosno visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je odavno izgubio demokratski kompas ili ga sa sobom iz rodne Njemačke nije ni donio.

VEZANI TEKST - SDP nikad nije kažnjen zbog "zagrljaja" sa SDA, već svojih grešaka: Ide li ovog puta u eksperiment štetan po državu?

Sto posto Elektroprivreda

Upravo njegova rodna Njemačka, kažu nezvanične informacije, navodno se protivi novim izmjenama Ustava FBiH a za koje se u medijima već danima spekulira da su spremne i da, osim što bi omogućile formiranje vlasti stranakama u koaliciji okupljenoj oko HDZ-a, dodatno bi zacementirale HDZ u svakoj budućoj vlasti. Praktično HDZ bi, prema tim najavama, postao ustavna kategorija. Neizbježan. 

Stranka za BiH na čijem je čelu Semir Efendić sve vrijeme nakon izbora zapravo se bori kao plijen zgrabiti Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva. Njihova tradicionalno interesna zona, Elektroprivreda, je važnija i od "sto posto BiH". Za ministra predlažu Adisa Bubalo. On je niz godina obavljao rukovodeće poslove u JP Elektroprivreda BiH, d.d Sarajevo, Podružnica Hidroelektrane na Neretvi, Jablanica. Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić, također iz SBiH-a.

VEZANI TEKST - Kljako komentirao Radončićev potez: Draža mi je Hercegovina od političke karijere

Anel Kljako, bivši šef Gradskog odbora SBB-a Mostar, sada je NES-ovac. On je ujedno prijedlog NES-a za ministra trgovine. NES želi i Ministarstvo poljoprivrede pa tamo za ministra poredlaže Zuhada Porčića, šefa Službe za poljoprivredu Grada Cazina.

Kljako je napustio SBB kada ga je Fahrudin Radončić, predsjednik te stranke, za koju nije jasno da li kao organizacija još postoji, optužio za krađu glasova i najavio da će ga izbaciti iz stranke. Kljako je otišao iz SBB-a a za njim i dio hercegovačkih članova stranke 2021. godine. Iste godine je postao NES-ovac i evo ga sad tu, želi biti federalni ministar trgovine. 

Nasiha Pozder

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predlože Nasihu Pozder. Radi se o kadru bliskom stranačkom vrhu i kritičarki Vlade Fadila Novalića. Pozder je u tom kritičkom zanosu toliko mašila poentu da je često bila predmetom ismijavanja na društvenim mrežama. Doktorica je tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma. Spominjala se kao moguća premijerka Kantona Sarajevo, ali je navodno odbila ne želeći da posprema za stranačkim šefom Edinom Fortom, pa je posao spao na Nihada Uka. 

VEZANI TEKST - Delić smišlja kako opravdati 4,2 miliona KM za Expo: Priča o konzulatu i Vladi KS dok glumi državu

Među imenima za ministre se spominje NiP-ov Adnan Delić, najpoznatiji po tome što je skršio nešto više od četiri miliona KM na Expo 2020 u Dubaiju. Dosad je obavljao funkciju ministra u Vladi KS. Skupština Kantona Sarajevo, ni građani KS, nikada nisu dobili izvještaj kako je potrošen taj novac. Cijelu priču u vezi s učešćem BiH na sajmu Expo pratili su skandali i netransparentnost. Hvalio se Delić navodnim velikim uspjehom na Expou, ali osim njega, njegovih stranačkih kolega i ostalih turista u Dubai iz "Trojke", taj uspjeh nikom drugom nije vidljiv. Delića NiP predlaže za ministra rada i socijalne politike.

U javnosti je ranije bilo govora da ambiciozni, ali ne i odveć sposobni Delić, "puca" čak i na premijersku poziciju. Nije zvučalo obećavajuće, ali zasigurno ne bi bilo gore od ponovnog izbora Nermin Nikšić.

Najbolje ili najgore od SDP-a

Da li su SDP-ovi kandidati koji se spominju u medijima njihov najbolji ili najgori izbor? Osim Nikšića za premijera, čiji prošli mandat svi pamte po poplavama, protestima, paljevinama i mučnom periodu za građane FBiH, ova stranka za ministre predlaže i dvojicu političkih marginalaca, ali istovremeno i ljude koji su očito zadužili stranku nečim u šta javnost baš i nema uvid.

Nerin Dizdar, kandidat za ministra izbjeglica i raseljenih osoba, stranku je vjerovatno zadužio baveći se, što zvaničnim, što nezvaničnim poslovima na polju zdravstva u Kantonu Sarajevo. Upućeni tvrde da bi najbolje bilo da istražni organi provjere taj rad. 

VEZANI TEKST - "Trojka" bi da smjenjuje direktore, dok Vranić uhljebljava političkog direktora SDP-a

Dizdara, koji se predstavljao kao politički direktor SDP-a, i ranije se imalo razloga provjeravati. 

Bio je dio afere u vezi s dodjelom novca Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, čiji je uposlenik Dizdar bio ili je još uvijek. Prema ranijim pisanjima medija, Dizdar je imao veze s dodjelom novca, a nakon što je dobio više od 100.000 maraka od Fonda, vlasnik jedne od firmi Luka Raguž postao je član SDP-a BiH.

Adresa Raguževe firme Mil Company je bila Hrvatskih branitelja bb Stolac. Kućna adresa Nerina Dizdara je Hrvatskih branitelja bb Stolac. I to nije sve, ali više se može naći na Žurnalu koji je pisao iscrpno o Dizdaru. 

Nerin Dizdar

Taj SDP-ovac, Dizdar, u Fondu je odlično sarađivao i sa SDA-ovim kadrovima koje bi istražni organi, također prema tvrdnjama upućenih i medijskim izvještajima, itekako trebali provjeriti. Inače, Fond zbog Statuta neusklađenog sa važećim zakonom, nije pod adekvatnim nadzorom Vlade FBiH. A tamo je, godinama, bilo javašluka i kriminala, o čemu su mediji izvještavali.

SDP-ov kandidat za ministra obrazovanja je Almin Hopovac. Bio je ministar obrazovanja u Vladi USK.

Vojin Mijatović

U Vladu Federacije BiH bi i Banjalučanin Vojin Mijatović. Taj bivši, a neki vjeruju da je i sadašnji, saradnik Milorada Dodika želio bi upravljati Ministarstvom unurašnjih poslova FBiH. Radi se o političaru koji je trivijalnim potezima i izjavama privlačio pažnju javnosti na sebe. Javnost ga pamti i po brutalnom napadu na vjerske zajednice u BiH kada ih je nazvao "ograncima fašističkih organizacija". Reagirala je tada Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. SDP i inače često dovodi IZBiH u situaciju da se brani od njihovih nasrtaja. 

VEZANI TEKST - Uravnilovka kod druga Vojka

Mijatović će javnosti ostati upamćen kao SDP-ovac koji nema problem sa proslavom 9. januara, neustavnog dana RS-a. Kako se 9. januar od ove godine počeo obilježavati u Istočnom Sarajevu, a pripadnici MUP-a RS-a, vozila i naoružanje se transportovalo dijelom preko Federacije, Mijatović bi tu mogao biti dobar u koordinaciji, na obostrano zadovoljstvo. Zadovoljstvo MUP-a RS i njegovo, ne Federacije, logično.

Pojedini hercegovački mediji su objavili da se prof. dr. Milenko Bevanda spominje kao budući ministar zdravstva FBiH, kojeg bi predložio HDZ.

VEZANI TEKST - Logika Sanje Vlaisavljević: Bolje raditi kao Čovićev rob, nego biti "obični" logoraš

Tu je i dobro poznato ime bh. javnosti Sanja Vlaisavljević. Nju bi, navodno, HDZ mogao predložiti za ministricu kulture. Vliasavljević je bila savjetnica sada već bivše ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević. Bh. javnosti je poznata po mnogo čemu, ali čini se da će trajno prva asocijacija na nju biti njena tvrdnja da u Sarajevu nema za kupiti svinjećeg mesa, nema Djeda Mraza, izjave o Arapima... Tako je tvrdila na društvenim mrežama da je bolje biti logoraš na prinudnom radu kod Dragana Čovića u Sokolu, nego biti "obični" logoraš.

Toni Kraljević trebao bi u ime HDZ-a ući u Vladu FBiH kao ministar finasija, Vedran Škobić kao ministar pravde, Željko Nedić kao ministar prostoronog uređenja i Andrijana Katić, kao ministrica prometa i komunikacija.

Imena kandidata za ministre su dostavile stranke sa sjedištem u Sarajevu, okupljene oko HDZ-a - SDP, NiP, SBiH i NS, kao i NES te HDZ. Prijedloge su poslali predsjednici Federacije Lidiji Bradara, koja će tražiti saglasnost potpredsjednika Refika Lende i Igora Stojanovića.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, ponovo je izrazio optimizam da će do 6. aprila biti imenovana nova vlada Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.