open-navfaktor-logo
search
Kadar NiP-a
Ko je novi direktor BH Telecoma: Bio ministar, bankar, član Konakovićevog kabineta, spominjan u aferi Panama Papers...
Amel Kovačević, kadar Naroda i pravde, od danas je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovan za novog generalnog direktora BH Telecoma.
21.09.2023. u 22:19
get url
text

VEZANI TEKST - Smjena na čelu BH Telecoma: Amel Kovačević iz NiP-a novi generalni direktor

Rođen je 1972. godine. Obrazovanje je stekao na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji gdje je 2000. godine stekao zvanje magistra ekonomije. U Sarajevu je 1991. godine završio Drugu gimnaziju, gdje je bio učenik generacije.

Radio je u bankarskom sektoru, diplomatiji i akademskoj zajednici. Bio je direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Bosna Bank International. U istoj banci je od 2000. do 2003. godine bio vođa tima za BBI finansiranje.

Nakon toga, do 2010. godine radio je kao direktor Bamcard DD Sarajevo, centra za procesiranje, clearing i poravnanje te preusmjeravanje transakcija za 10 komercijalnih banaka u BiH.

Od 2010. do 2013. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini i Mongoliji. 

VEZANI TEKST - Forto patriotizam mjeri porezom, a Kovačević "bježao" u Hong Kong da prevari državu BiH

U jednom od ranijih saziva Vlade Kantona Sarajevo bio je ministar finansija. Posljednji angažman imao je u Kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Prije nešto više od sedam godina objavljene su informacije međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i baza podataka sa imenima osoba i firmi koji su se pojavili u dokumentima advokatske firme Mossaca Fonsece, odnosno u aferi Panama Papers.

Među bh. državljanima su Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.