open-navfaktor-logo
search
Rok istječe
Konstituirajuće sjednice kantonalnih skupština čekaju na certifikate CIK-a
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je 2. novembra konačne rezultate Općih izbora održanih 2. oktobra ove godine.
09.11.2022. u 09:10
get url
text

VEZANI TEKST - CIK potvrdio konačne rezultate Općih izbora

Iako je Ustavnim odredbama propisano da se konstituirajuće sjednice u deset kantona u Federaciji BiH održe u roku deset dana od potvrđivanje konačnih rezultata izbora, upitno je da li će taj rok bit ispoštovan.

Razlog tome je taj što CIK još nije poslao zvaničan izvještaj, odnosno certfikirate zastupnicima koji su osvojili mandate u Skupštinama.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća za Faktor kaže da je praksa da se prvo dobiju certifikati, a da se potom organiziraju konstituirajuće sjednice.

- Certifikati još nisu stigli, pa tako konstituirajuća sjednica ni u jednoj skupštini još nije zakazana. Certifikati moraju stići prije konstutirajuće sjednice kako bi svi koji su osvojili mandate potpisali izjave o prihvatanju ili neprihvatanju mandata - rekla je Obuća.

VEZANI TEKST - Kapidžić: "Trojka" nije zadovoljna s 18 ruku, privlače Efendića, a on se mudro distancira

Ista situacija je i u Kantonu Sarajevo, a aktuelni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić kaže da bi CIK sutra mogao poslati certifikate i zvaničan izvještaj.

- Kada to dobijemo, onda možemo razmišljati o zakazivanju sjednice. Ne možemo bez toga zakazati, a sutra bismo već mogli imati potpune informacije - kazao je Okerić za Faktor.

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK i zastupnik u Skupštini USK, potvrdio je da i zastupnici ovog kantona čekaju na certifikate CIK-a.

- Jučer su u službi skupštine rekli da bi oni trebali stići u četvrtak iz Sarajeva. Po Poslovniku skupštine kantona mi imamo rok deset dana od objave konačnih rezultata da održimo konstituirajuću sjednicu. Taj rok bi bio 12, to je subota, međutim, s obzirom na to da certifikati još nisu stigli, a ne možemo pripremati sjednicu dok ne stignu, očekujem da će se to ipak prolongirati za početak naredne sedmice – pojasnio je on.

VEZANI TEKST - Zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine TK: Nova većina još može biti proširena

Za razliku od drugih kantona u Tuzlanskom kantonu će postupiti drugačije pa će se konstituirajuća sjednica ovog kantona održati u četvrtak, 10. novembra. Certifikati će zastupnicima biti predati na sjednici.

- Bit će formirane dvije privremene komisije i to za izbor i imenovanje i administrativna - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji je izabran za zastupnika i u novom mandatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.