open-navfaktor-logo
search
O Rezoluciji o Srebrenici
Koordinacija bošnjačkih vijeća: Institucije BiH i OHR da pruže zaštitu Bošnjacima u Podrinju i kazne negatore genocida
To se ne može drugačije objasniti sem da aktuelna srbijanska vlast (o)staje na strani onih koji su bili akteri velikodržavnog projekta i agresije na BiH, tokom koje je počinjen genocid.
AUTOR: Faktor
25.05.2024. u 11:37
get url
text
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća održao zoom sastanak
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća održao zoom sastanak
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, SAD, Kanade, Kosova izražava zahvalnost Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je na sjednici u četvrtak usvojila Rezoluciju o sjećanju na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, 11. jula 1995. godine, istaknuto je u usaglašenom saopćenju.
Donesena Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o sjećanju na genocid nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica je iskorak svijeta u pravom smjeru
Posebnu zahvalnost izražavaju državama, njih 84, koje su glasale za Rezoluciju, dodajući da će u narednom periodu s vladinim i nevladinim organizacijama tih država osnažiti saradnju kako bi Rezolucija zaživjela u praksi kroz različite programske i projektne aktivnosti.
Napomenuli su da su gotovo sve vlade 68 država koje su glasale "suzdržano" jasno iskazale stav da je genocid izvršen u Srebrenici, ali da su svjesni da se ovakvim načinom glasanja zastupao interes tih država u kontekstu aktuelnih geo-strateških i geo-političkih dešavanja u svijetu, te "stoga ne treba odustajati od razgovora i susreta kako bi se društvima u tim državama objasnila suština donesene Rezolucije"
- Dužni smo prema sebi, prema bošnjačkim žrtvama genocida u Sigurnoj zoni UN Srebrenici i prema historijskom kontekstu izraziti duboko razočarenje prema 19 državnih vlada čiji su ambasadori u UN-u glasali protiv Rezolucije iako su, na isti način i pod istim okolnostima, bile upoznate sa nepobitnim dokazima, činjenicama i pravosnažnim presudama za zločin genocida - navode u saopćenju.
Istakli su da su Srbija, njeno rukovodstvo i predsjednik Aleksandar Vučić imali priliku da podrškom Rezoluciji naprave jasnu distancu prema zločinačkoj i genocidnoj politici srbijanskog režima iz devedestih godina.
- Međutim oni to nisu uradili, već su svojim postupcima radili sve da ne dođe do usvajanja Rezolucije. To se ne može drugačije objasniti sem da aktuelna srbijanska vlast (o)staje na strani onih koji su bili akteri velikodržavnog projekta i agresije na BiH, tokom koje je počinjen genocid. Propaganda iz Srbije i entiteta RS iz BIH kojom žele predstaviti da neko srpski narod ovom Rezolucijom proglašava "genocidnim" jeste sramna, podla i najstrašnija osmišljena fabricirana neistina sa kojom je suočena Srbija i srpski narod u državama regiona Zapadnog Balkana - dodaju.
Imajući u vidu da se Srebrenica nalazi u sastavu entiteta RS smatraju nužnim zahtjevati od institucija BiH, OHR-a i Vijeća za provedbu mira da odmah i bez odlaganja pruže svu neophodnu zaštitu Bošnjacima u Podrinju i hitno sankcioniraju politike koje negiraju genocid i slave presuđene ratne zločince.
- Istovremeno želimo jasno istaći da je veliki broj organizacija civilnog društva, predstavnika političkih opozicionih stranaka, društvenih aktivista iz svih slojeva srbijanskog društva, odbranio civilizacijske vrijednosti, glasno i jasno zahtjevajući da i Srbija glasa za Rezoluciju, odbacujući nečasnu zločinačku politiku iz devedesetih godina kao tamnu mrlju svoje prošlosti, zatražio oproštaj od žrtava genocida i uputio jasnu poruku svijetu da zločinački srbijanski režim iz devedestih godina to nije uradio u ime srpskog naroda i srpske države, kako se to želi predstaviti od aktuelnih vlasti Srbije i entiteta RS - naglašeno je u saopćenju.
Potcrtali su da je genocid počinjen u Sigurnoj zoni UN-a Srebrenici jula 1995. godine počinjen ne samo nad Bošnjacima iz općine Srebrenica, već nad Bošnjacima koji su se u julu 1995. godine zatekli na teritoriji Sigurne zone UN Srebrenica, a prethodno su protjerani iz općina Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Milići, Han Pijesak... (područje 14 podrinjskih općina), pa se sasvim precizno može reći da je genocid izvršen nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica - genocid izvršen nad Bošnjacima sa područja Podrinja.
- Usvojena Rezolucija nema pravni, koliko ima historijski i kulturološki karakter pa je stoga u tom kontekstu treba i posmatrati. Aktivnosti bošnjačkih vijeća biće usmjerene ka memorijalizaciji sjećanja na žrtve genocida, posebno sa aspekta organiziranja različitih projektih aktivnosti i nužnim obrazovnim programima u školskim sistemima naših država. Posebne aktivnosti biće usmjerene na borbu protiv negatora genocida i onih koji glorificiraju ratne zločince koji su i najodgovorniji na počinjeni genocid.
Bošnjaci u svim država regiona, u kojima kao autohtoni narod žive, rade i djeluju, zajedno sa svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, bit će faktor stabilizacije, integracije i unapređenja zaštite ljudskih prava i sloboda svakoga građanina bez obzira kojoj nacionalnoj ili vjerskoj grupi pripadaju. Izgradnje država u kojima živimo trebaju biti utemeljene na bogatstvima u različitostima, a društva zajedničkih vrijednosti cilj kojim težimo. Usvojena Rezolucija jeste važan međunarodni dokument koji nas ohrabruje i podržava u našem cilju - zaključeno je u zajedničkom saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.