open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Naša obaveza je da širimo istinu o izvršenom genocidu u Srebrenici
Naša je obaveza da širimo istinu o izvršenom genocidu u Srebrenici, da s poštovanjem čuvamo uspomenu na žrtve genocida u Srebrenici i da pošaljemo poruku da se nikome i nikada ne ponovi Srebrenica, izjavio je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio je njegov kabinet.
10.07.2023. u 10:15
get url
text

Istakao je da se 11. jula navršava 28 godina od izvršenja genocida u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici.

- Vojska i policija bosanskih Srba uz pomoć paravojnih formacija iz Srbije izvršili su ubistva više od 8.372 srebrenička Bošnjaka muslimana. Ubijani su radi svoga imena i svoje vjere. To je bila presuda na srebreničkim poljima smrti u ljeto 1995.godine.

Srebrenički genocid je dugo planirana operacija političkog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba. Genocid je kulminacija zločinačkog plana i genocidne namjere koji je za cilj imao etničko čišćenje i biološko istrebljenje Bošnjaka muslimana sa šireg područja Istočne Bosne kao i Bosne i Hercegovine u cjelini - istakao je Lendo.

Međunarodni i domaći sudovi izrekli su, kako je potcrtao, ukupno više stotina godina kazne zatvora u osuđujućim presudama po pojedinačnoj i komandnoj odgovornosti izvršiocima genocida koji su kroz svoje djelovanje u političkim, vojnim i policijskim strukturama bosanskih Srba učestvovali u planiranju, izvršavanju i  prikrivanju genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici je, dodaje, u historiji, te pravnoj teoriji i sudskoj praksi, označen kao najteži zločin izvršen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

- Uprkos neoborivoj pravnoj činjenici koja je utvrđena u presudama domaćih i međunarodnih sudova da je u Srebrenici izvršen genocid, u entitetu RS i Republici Srbiji kreirana je anticivilizacijska atmosfera sistemskog negiranja genocida, negiranja konačnih presuda  te slavljenje presuđenih ratnih zločinaca.

Negiranje genocida je krivično djelo u Bosni i Hercegovine, ali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine negatore genocida nikada nije procesuiralo. Na taj način bosanski Srbi i drugi negatori su stekli osjećaj nekažnjivosti, a što ih dodatno ohrabruje da nastave dalje sa svojim neljudskim ponašanjem - naveo je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.