open-navfaktor-logo
search
Posjetio fabriku Igman
Ministar Helez: Građani BiH trebaju biti mirni i sigurni, OSBiH spremne odbraniti državu
AUTOR: Fena
14.06.2024. u 14:50
get url
text
Zukan Helez u posjeti fabrici Igman Konjic
Zukan Helez u posjeti fabrici Igman Konjic
FOTO: Fena
Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage (OS) BiH, poručio je u Konjicu zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez prilikom posjete fabrici Igman Konjic.
Rekao je kako je danas posjetio jednu od najboljih i najvećih fabrika namjenske industrije u Bosni i Hercegovini te jednu od najjačih na svijetu kada je u pitanju streljivo.
Fabrika Igman Konjic
- Gdje god idem po svijetu, jedna od tačaka dnevnog reda je namjenska industrija. Igman iz Konjica je nezaobilazan. Meni je velika čast i zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina, posebno u turbulentnim političkim vremenima, ima ovakvu jako visoko sofisticiranu proizvodnju municije. Posebno me fascinira da su usavršili jedan novi proizvod, domaći proizvod jako bitan za Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o puški koja će biti kompletan bosanskohercegovačkih proizvod – rekao je ministar Helez.
Na svjetskom vrhu
Kako dodaje ministar Helez, danas je stvarnost ono što je nekada bio san. Poručio je građanima Bosne i Hercegovine da mogu biti sigurni u sigurnost naše države i njezinih granica sve dok je Igmana u Konjicu, i drugih fabrika namjenske industrije u BiH.
- Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samome vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na Zapadnom Balkanu te da smo u Evropi među značajnim zbog toga što je Evropa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovo nekada dogoditi rat. Evropa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni – naglasio je ministar.
Kaže da su Oružane snage Bosne i Hercegovine spremne odbraniti državu, što je njihova ustavna obaveza. Govoreći o njihovom opremanju, Helez je istaknuo da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera.
Ministar Helez
- Imamo još nešto što nema niko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našeg neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo – zaključio je ministar Helez.
Zaposleno 1.430 radnika
Kako je napomenuo generalni direktor fabrike Đahid Muratbegović, posjeta ministra odbrane BiH Zukana Heleza tvornici Igman Konjic bila je značajno priznanje za ovu kompaniju.
- Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u kompaniji, broju zaposlenih i poslovima koje imamo. Razgovarali smo o našim budućim zadacima i viziji. Obišli smo proizvodnju i ovaj put smo pokazali nešto što dosad nismo prikazivali drugim posjetiteljima - kazao je Muratbegović.
Najavio je planove za proizvodnju većih kalibara te obnovu stare opreme s novom kako bi se povećala produktivnost.
- Trenutno proizvodimo zaključno s kalibrom 12,7, a razmišljamo o obnavljanju stare opreme s novom kako bismo povećali produktivnost. Trenutno imamo 1.430 radnika, a s povećanjem proizvodnje i uvođenjem treće smjene taj broj bi se svakako mogao povećati - dodao je Muratbegović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.