open-navfaktor-logo
search
Firma ALBA
Nakon još jedne odgode na Gradskom vijeću: Zenica od sutra opet zatrpana smećem?
AUTOR: Zenicablog
22.04.2024. u 19:23
get url
text
Tokom ove sedmice će biti organiziran radnički neposluh radnika zeničkog komunalnog preduzeća ALBA, saznaje Zenicablog.
Rezultat obustave rada bit će obustava odvoza smeća te drugih aktivnosti, a kao rezultat Zeničani će ponovno dobiti izrazito zapušten i smećem prenatrpan grad i gradske ulice.
Zašto? Naime, iza 17 sati danas na sjednici Gradskog vijeća još jednom je prolongirana odluka o usvajanju Informacije o realizaciji Ugovora o obavljanju komunalne djelatnosti koji je zaključen 2019. godine.
U toj Informaciji potanko je objašnjeno šta je urađeno proteklih godina, dokle se došlo s kojim segmentom, ali je i zajedničko tijelo koje čine predstavnici Grada i ALBA-e, dakle oba suvlasnika kompanije, utvrdilo sve potrebne detalje.
Između ostalog, utvrđeni su realni troškovi, usglašeni svi detalji po svakoj od mjesnih jaednica i troškovi ukupnog održavanja komunalnog reda.
Ono što je Zeničanima poznato jeste da je ALBA jedina već 16 godina zadržala cijene usluga. naime, cijene koje Zeničani plaćaju danas formirane su 2008. godine. U međuvremenu, skuplje su sve ostale usluge, grijanja, vode, struje….
– U međuvremenu, cijena goriva kao jednog od osnovnih energenata za rad porasla je za 80 posto. Prosječne plaće radnika u ALBI, ali i radnika uopće u Zenici veće su od onih iz 2008. za 60 posto. Sa takvim ulaznim podacima rad je jednostavno nemoguć, jer se proizvodi značajni gubitak. ALBA ima puno pravo tužiti Grad za finansijsku štetu u milionskom iznosu - kaže sagovornik Zenicabloga iz Gradske uprave, koji naglašava da je neznanje i neinformisanost, ali i nerad vijećnika, koji se za neko pitanje zainteresuju populistički tek u direktnom prijenosu pred TV kamerama, dovelo do bezizlazne situacije.
– Tražili su kontrolu, dobili su je kroz zajedničko tijelo i svi podaci do u fening su transparentni i jasni. Predstavnici Grada su rekli da je sve tako, ali vijećnici sad traže da se i njihovi predstavnici, pored onih koje su predložili, dodatno upoznaju sa činjenicama koje su im već dostavljene - rečeno je za Zenicablog.
Zajedničko tijelo je nakon više mjeseci rada i usaglašavanja usvojilo koncept rada i minimalnog povećanja cijena.
Postoji opravdana sumnja da se svjesnim odugovlačenjem pokušava "reketirati" njemački vlasnik, koji, ako se povuče, prostor komunalne djelatnosti ostavlja nekom "domaćem", koji bi bio izabran vjerovatno na način na koji smo proteklih godina "počašćeni" uspješnim "biznismenima" bliskih vlastima.
U svakom slučaju, Zeničani mogu očekivati (ponovni) kolaps komunalnih usluga, ukoliko vijećnici i Gradsko vijeće ne pokažu minimum ozbiljnosti i prihvate se posla za koji su dobro plaćeni, piše Zenicablog.
Nažalost, očigledno je bilo da su uzaludni i apeli razuma, poput sekretara Selvera Kelešture, koji je u više navrata zatražio da se ubrza usvajanje, te predložio da se održe nove sjednice Zajedničkog tijela i Gradskog vijeća u roku od maksimalno 14 dana.
Po svemu sudeći, radnički neposluh će već od sutra krenuti "usporavanjem" i umanjenjem usluge odvoza smeća. A za dalje, možemo samo da se nadamo da neće doći do najgoreg...
Kako sada stvari stoje, samovolju pojedinih gradskih vijećnika će (opet) trpjeti svi Zeničani.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.