open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Nikšić: Razgovaramo o novoj fiskalizaciji koju bi finansirali telekomi
- Treba smanjiti plaće izabranim zvaničnicima, a ne generalno javnoj upravi, ali nema spremnosti za to.
08.06.2023. u 09:53
get url
text

Neophodna je fiskalna reforma, a razgovaramo i o novoj fiskalizaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) koju bi finansirali telekomi. Poboljšanje političkog okruženja, koje se ne mijenja preko noći, uvjet je za privlačenje investitora kojima smo spremni dati i određenu infrastrukturu na korištenje -  poručio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u razgovoru za Bloomberg Adriju.

Vlade entiteta i regulatori bankarskog sistema rekli su ne zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za smanjenje plaća u javnom sektoru i podizanje kamatnih stopa. Na pitanje da li može doći do "popuštanja" MMF-a, Nikšić ističe da je sve stvar pregovaranja.

Činjenica je da entiteti ne mogu dobiti povoljnije kamatne stope za zaduženje nego što ih mogu dobiti od MMF-a, ali cijena toga jesu određene reforme.

- Niz mjera i preporuka koje zagovara MMF nama su prihvatljive i o njima smo spremni razgovarati. Ali, pomenute dvije konkretne mjere, kojima smo se suprotstavili, u najmanju ruku su nekorektne - istakao je Nikšić za Bloomberg Adriju na marginama XXII Međunarodnog simpozijuma Challenge Neum 2023, koji organizuje konsultantska kuća Revicon.

Kada je riječ o plaćama u javnom sektoru, on bi uvijek podržao da se smanje plaće izabranih zvaničnika.

- Mi smo to tražili i na državnom i na drugim nivoima da se odvoje te plaće - naglasio je Nikšić.

Međutim, raniji pokušaji smanjenja plaća zvaničnika nisu urodili plodom.  

- Svima su puna usta te priče, ali kad dođe do toga da se to razdvoji, moraju glasati izabrani zvaničnici na koje se to odnosi i onda dolazi do problema kako to postići - podsjeća Nikšić.

Dodaje da plaće državnih službenika nisu visoke i oni ne zaslužuju da im plaće budu smanjivane.

- Naprotiv, treba da stvaramo pretpostavke da se povećaju, da im stvorimo bolje uvjete da bi mogli da rade. Pri tome, ne možemo generalizovati, vjerovatno i među državnim službenicima postoje oni koji ne rade svoj posao kako treba, koji su možda nestručni ili korumpirani. To je drugi par cipela koji treba rješavati - ističe Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.