open-navfaktor-logo
search
Rast cijena
Novo poskupljenje u BiH: Muško šišanje i do 35 KM
U pojedinim frizerskim salonima u Republici Srpskoj došlo je do novog skoka cijena usluga, pa tako muško šišanje sada košta i do 35 maraka.
AUTOR: Autor: Nezavisne
04.04.2024. u 12:01
get url
text
Da su cijene u frizerskim salonima mahom korigovane, potvrdila je predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić, ističući da su veće cijene repromaterijala u odnosu na raniji period, te da je rast minimalne plaće uticao da pojedini frizeri odluče da podignu cijene, pišu Nezavisne
- Ali sve zavisi i od troškova poslovanja, tako da ne može onaj frizer koji plaća kiriju u centru grada po 2.000 maraka ili u tržnom centru 5.000 maraka držati cijenu šišanja od 10 maraka - kazala je Arsić.
Dodala je da se muško šišanje u prosjeku kreće od 15 do 35 maraka, zavisno od salona.
Kako je rekla, poskupljenja nisu uticala na broj klijenata u salonima.
- Više je sam odliv građana iz RS u inostranstvo umanjio broj klijenata u salonima nego što su ljudi odustali da dolaze na frizuru zbog viših cijena - rekla je Arsić.
I Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara Banjaluka, kazala je da je veliki dio salona podigao cijene svojih usluga, a kako kaže, razloga je više zbog čega je došlo do toga.
-Cijene repromaterijala nama diktiraju cijene usluga. A nama se dešava da svaki put kad nabavljamo robu cijena bude veća - kazala je i dodala da je do poskupljenja njihovih usluga svakako došlo i zbog rasta najniže plate u Republici Srpskoj sa 700 na 900 maraka.
- Muško šišanje se kreće od 15 maraka pa naviše, zavisno šta žele klijenti- kazala je Arsić.
U jednom bijeljinskom frizerskom salonu takođe su povećali cijene.
- Kao što su cijene svega otišle gore na tržištu, tako smo i sami bili primorani korigovati cjenovnike, a i u ovoj godini došlo je do rasta najniže plate, pa je i to uticalo da podignemo cijene naših usluga. Cijene muškog šišanja su sa 12 maraka skočile na 15 - kazali su u  salonu.
Iz jednog frizerskog salona u Gradišci kazali su da kod njih cijene muškog šišanja iznose od 22 do 27 maraka, zavisno je da li je uključeno pranje kose ili ne.
Banjalučanin Saša V. kazao je da odlazi frizeru jednom mjesečno i svaki put šišanje je plaćao više, tako je cijena šišanja za muškarce prije nekoliko godina bila pet maraka, zatim 10 i sada plaća 15 maraka.
- Povećanja cijena se mogu očekivati i dalje, te nikada ne znam koliko će frizer od mene tražiti za ovu uslugu. U pitanju je samo šišanje kratke kose, ja ne perem kosu niti tražim išta komplikovano - kazao je on.
Kako je rekao, frizer faktički ne troši nikakav materijal kada ga šiša, jer kako kaže, on koristi samo makaze i mašinicu.
- Ne znam čemu ovolike cijene kada većina frizera rade sami za sebe i nemaju radnike, tako da se za neke frizerske salone ne može reći ni da im je problem povećan minimalac. Ovo postaje luksuz. Za pet minuta šišanja ja dam 15 maraka - kazao je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.