open-navfaktor-logo
search
Poređenje cijena
Ko pije jeftiniju kafu, a ko jede najskuplji burek: U Sarajevu obična pura košta 8 KM, u Mostaru sok čak 6 KM...
AUTOR: Srpska info
01.04.2024. u 11:43
get url
text
Baščaršija
Baščaršija
Sudeći po trenutnim cjenovnicima, popiti kafu u nekom lokalu mnogo je jeftinije u Trebinju nego u Mostaru i Sarajevu. Od cijena pita u Sarajevu i Mostaru će vam se zavrtiti u glavi. I budite spremni da u gradu na Vrbasu najjobičniju limunadu ponegdje platite i 5 KM.
Naravno da cijene zavise od dijela grada gdje se jede i pije te lokala. Mi smo pokušali da uporedimo koliko košta hrana i piće koje ljudi često konzumiraju i to u centru grada. Poredili smo cijene u Banjoj Luci, Trebinju, Sarajevu i Mostaru.
U Sarajevu kafa košta od 2 do 4 KM, ali na Baščaršiji ona ide i do 6 maraka. Cijeđena narandža je 5, kilogram bureka je 18, a zvrk 4,5 KM. Nije šala, ali porcija obične pure u Sarajevu košta čak 8 maraka.
Ako ste za kafu u starom dijelu Mostara najčešće ćete je platiti 6 KM. Pite su 10, a čak i sok košta 6 maraka.
Banjalučani kafe plaćaju od 2,50 do 3 marke. Oko 3,5 su sokovi, limunada je 5, krompiruša oko 3,50, a čaj od 2,50 do 3,50 KM.
- Možete kafu da popijete i za 1,5 KM, ali nema baš puno takvih lokala i nisu u centru. I u njima je uglavnom teško naći mjesto – objašnjava za Srpskainfo Slaviša P.
Priča da za jedan običan ručak treba dati minimum između 15 i 20 maraka po osobi, a riječ je uglavnom o pici ili nekoj piletini. Čorbe u restoranima uglavnom koštaju oko 8 maraka, a mala porcija pilećeg filea je 6 KM i to može da pojede i dijete, kroz smijeh priča on.
- Najobičniji sendvič je minimum 3 KM, oni malo "bogatiji" su oko 5,5 maraka. Burek je 4,50, a mali jogurt skoro marku. Komad pice danas je teško naći za manje od 3,50 marke – nabraja on.  
Trebinje je, za sada, čini se napristupačnije kada su u pitanju cijene pojedinih proizvoda. Kafa, uglavnom, košta oko 2 marke, limunada je 2,5, a gazirani sok 3 marke. Burek je 3,50, pita od gljiva 3, koliko je i parče pice.  
 - U Trebinju je jeftinije izlaziti i jesti napolju, nego u Banjoj Luci. Doduše, manji je izbor, ali je jeftinije. Također, u Trebinju je jeftinija hrana, posebno u fast fudu i pekari – priča za Srpskainfo mladi Trebinjac koji je zbog školovanja u Banjoj Luci.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.