open-navfaktor-logo
search
Slučajnosti ili ne
NS kategorično nikad sa SDA, ali sa SDS-om sa "crne liste" dijele iste stavove
Mi iz SDS-a kad budemo u vlasti, tražit ćemo da se sa dnevnog reda skinu sva pitanja o kojima u aktuelnom trenutku nema dogovora, a da se odlučuje o stvarima koje su u interesu svih strana. Na taj način se relaksira politička situacija i otvara prostor za napredak, poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, gostujući u emisiji Telering na RTRS.
03.02.2022. u 15:07
get url
text

– Naš prijedlog koji smo i ranije iznosili je da Inzkov zakon bude zaleđen od primjene jedan vremenski period dok se ne nađe rješenje koje štiti interese Republike Srpske i nudi kompromis – istakao je Šarović.

VEZANI TEKST - Fortina "alternativa ludilu" slavi 9. januar

Kako ove Šarovićeve izjave neodoljivo podsjećaju na one koje su davali i daju čelni ljudi Naše stranke. 

Bivši predsjednik Naše stranke i državni zastupnik Predrag Kojović kazao je u jednom od intervjua: 

- Ja planiram od septembra, Naša stranka to organizira, ali nadam se da će BH blok učestvovati u tome, da obiđemo sve, Republiku Srpsku, Hercegovinu, Široki, Prijedor, Bijeljinu, Zvornik, Grude, Višegrad, Foču..., da idemo, da razgovaramo sa ljudima i vidimo da li je moguće pronaći neki minimalni, da tako kažem, zajednički imenitelj o stvarima koje su se događale '92-'95, koje će nam omogućiti da se okrenemo budućnosti, da kao zemlja krenemo naprijed. To je veliki izazov. Ja ne kažem da imam odgovor ili rješenje za to - rekao je Kojović.

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Jedini relevantan i "zajednički imenitelj" za ono što se dešavalo tokom devedesetih godina jesu haške i presude domaćih sudova. Srbija i Hrvatska su počinile agresiju na BiH, presuđen je UZP kako za Hercegovinu, tako i za druge brojne općine, presuđen je genocid u Srebrenici..

Tako isto i Inzkov zakon o kojem govori Šarović. Zašto da se zaledi nešto što je civilizacijska obaveza, nešto što se ne kosi niti sa jednim aspektom međunarodnog prava, a svima su im puna usta pravne države? 

Ili pak izjave Sabine Ćudić u vezi s NATO-om, kako po tom pitanju nema konsenzusa, pa bi se trebalo sada odustati.

VEZANI TEKST - Naša stranka nema problem s formiranjem trećeg entiteta, poručili da im je svejedno!

- Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je dopredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić.

Perjanice Naše stranke neumorno poručuju da neće nikada sa nacionalnim strankama, a posebno ne sa SDA.

VEZANI TEKST - Kljujić: NS je projekat KOS-a; Kojović: "Zajednički imenitelj" za rat u BiH; Baralija: Sporan heroj odbrane Mostara

Valjda za njih SDS nije nacionalna, već moderna liberalna stranka, a pri tome (ne)svjesno zaboravljaju da je SDS, dakle cijela partija, na američkoj crnoj listi. Isti onaj SDS kojeg predsjednik Naše stranke Edin Forto naziva "alternativom ludilu" i predstavlja se kao "reformska stranka". 

Napisao je ovo Forto uz fotografiju objavljenu potkraj prošle godine, nakon susreta sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

S Peachom su se tada sastali predstavnici opozicionih stranaka iz RS-a Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Branislav Borenović (PDP).  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.