open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Odgođena sutrašnja sjednica Komisije za izbor i imenovanje, o Marinu Vukoji u ponedjeljak
Razlog odgađanja sjednice su ranije preuzete neodložne obaveze nekoliko članova tog radnog tijela, kaže Mladen Bošković
AUTOR: Fena
16.05.2024. u 18:32
get url
text
Sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, prethodno sazvana za sutra, odgođena je za 20. maj u 11 sati.
Njeno održavanje je važno, između ostalog, zbog imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH.
Potpredjedavajući Zatsupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković i ujedno predsjednik te komisije naveo je da su razlog odgađanja sjednice ranije preuzete neodložne obaveze nekoliko članova tog radnog tijela.
Zato je sjednicu zakazao u naredni ponedjeljak sa istim dnevnim redom, prema kojem se članovi trebaju odrediti o konačnom prijedlogu u vezi sa imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bi trebao potvrditi Zastupnički dom na sjednici 28 maja.
Ta funkcija je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u avgustu 2022. godine Mato Tadić. Na prvom mjestu rang-liste nalazi se Marin Vukoja, te se očekuje da on bude imenovan na tu funkciju.
Također, očekuje se da se Komisija u ponedjeljak izjasni o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković.  Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković -Lepić zbog zdravstvenih razloga.
Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, među kojima je imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.
Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika. 
Podsjećamo, u članstvu Komisije za izbor i imenovanje došlo je do promjena na prošloj sjednici Zastupničkog doma, koji je imenovao nove članove Elzinu Pirić i Petra Galića, kao i Senada Subašića.
Bošković, predsjednik Ustavne komisije, potvrdio je da će sutra biti održana sjednica te komisije u zgradi Federalnog parlamenta u 12 sati.
Tom prilikom članovi komisije će, kako je poručio Bošković, razgovarati oko procedure izbora suca Ustavnog suda BiH.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.