open-navfaktor-logo
search
Opstrukcija budžeta
Oglasio se HDZ: Pritisci na ministra Bevandu da radi protivzakonito su udar na pravnu državu
HDZ Bosne i Hercegovine se oglasio nakon što su jučer blokirali finansiranje izbora na sjednici Vijeća ministara BiH. Brane svog ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu.
18.05.2022. u 08:49
get url
text

- Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona. Takvi pokušaji nedvojbeno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona - saopćio je HDZ.

Ističu da su višemjesečni spinovi prema javnosti došli do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da učestvuju u takvim radnjama koje dodatno urušavaju politički sistem.

- Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora o Izbornom zakonu zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost. Javnost mora i hoće znati, a nadamo se da će im najglasniji pojedinci dati te odgovore - navode iz HDZ-a i podsjećaju na izjavu ministra Bevande, napominjući da je u potpunosti podržavaju "jer očito jedini želimo pravni red u našoj državi":

VEZANI TEKST - HDZ-ovi ministri spriječili donošenje odluke o finansiranju Općih izbora, Bevanda "osuo paljbu"

- Zakonom je jasno propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U Mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke.

Iz HDZ-a naglašavaju i napominju bošnjačke i srpske političke predstavnike, a informiraju i ukupnu javnost u Bosni i Hercegovini, kako "odluka o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora o kojoj se jučer izjašnjavalo Vijeće ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici, nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH. Hrvatski ministri nisu pristali da takav prijedlog tačke koja implicira nezakonske poteze bude na dnevnom redu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.