open-navfaktor-logo
search
Komplikacije
Osobe na inzulinu u KS umjesto na četiri besplatne trakice za mjerenje šećera imaju pravo na jednu
Redakciji Faktora obratili su se razočarani čitaoci, ovisnici o inzulinu, požalivši se na izmjenu odluke Vlade Kantona Sarajevo, a kojom im je ponovno uskraćeno pravo na više od jedne besplatne trakice dnevno za mjerenje šećera u krvi.
12.06.2023. u 07:59
get url
text
Dijabetes
Dijabetes

Ukazuju kako im je ovom odlukom dodatno zakomplikovan život jer se od njih traže razni pregledi, odobrenja ljekara za korištenje trakica.

Samo ćemo hodati po doktorima 

- Vlada KS je 17. novembra prošle godine, a koja je stupila na snagu mnogo kasnije, donijela odluku da svi inzulinski ovisnici stariji od 18 godina imaju pravo na četiri besplatne trakice za mjerenje šećera u krvi za 50 dana, umjesto dotadašnje jedne. To je bilo itekako korisno i pohvalno jer dijabetičar mora najmanje tri puta dnevno mjeriti šećer kako bi ga držao pod kontrolom. Međutim, ta odluka je promijenjena u aprilu ove godine i ponovo smo vraćeni na jednu trakicu. Kome može biti 50 trakica 50 dana? A kutija trakica košta blizu 40 KM kada je kupujete - pričaju nam oboljeli građani i dodaju:

- I nije im bilo dovoljno to što su nas vratili na staro nego su u odluci naveli da pravo na više trakica, dvije, tri, četiri, imate ako dva puta dnevno primate inzulin, tri, ali na način da odete na pregled kod endokrinologa i da on odobri koliko trakica ćete imati besplatno. Zatim, da svakih šest mjeseci imate rezultate tromjesečnog šećera, a sve to onda propisuje ljekar porodične medicine. Pa samo ćemo hodati po doktorima. Užas!!!

VEZANI TEKST - Kada će dijabetičari u KS koji primaju inzulin imati pravo na četiri besplatne trakice za šećer?

Pojašnjenje smo potražili od Muamera Kosovca, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

- Krajem 2022.godine došlo je do promjene Uredbe, u dijelu broja traka za samokontrolu šećera u krvi koje osigurane osobe, prema indikacijama ostvaruju na dnevnom nivou. Prema usvojenim odredbama Vlade, na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, a koji nije usaglašen sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pravo na četiri (4) trake dnevno ostvaruju sva osigurane osobe koje boluju od dijabetes melitusa na inzulinu.

Donesenim izmjenama Uredbe, uvećana su finansijska sredstva koja se izdvajaju za trake za samokontrolu šećera u krvi. U 2021. g. su izvojena finansijska sredstva u iznosu od 1.404.996,50 KM, a usvojenim izmjenama Uredbe taj iznos bi dostigao minimalno 5.620.000,00 KM - navode iz kabineta direktora i dodaju:

- U cilju osiguranja revolucionarnog rješenja, a na inicijativu Udruženja oboljelih od Dijabetesa tip1, 27.4.2023. g., Vlada Kantona Sarajevo je donijela izmjene i dopune uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, kojom prvi put u BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uvodi senzore za sve osiguranike koji boluju od dijabetesa tip1.

Jednostavnost senzora 

Pojašnjavaju kako se ovim izmjenama pridružujemo razvijenim zemljama po pitanju zdravstvene skrbi za dijabetes.

- Time pridonosimo smanjenju odlaska stanovnika BiH nakon 18. godine života van naših granica, kako bi ovo, za život važno pravo, ostvarili u nekoj od zemalja EU-a. Posebnost senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi jeste u tome što mjeri nivo glukoze u međustaničnoj tekućini potkožnog tkiva, a ne u kapilarnoj krvi, čime mjerenje nivoa glukoze prestaje biti sinonim za bol, nelagodu, neugodu i otvaranje potencijalnog ulaznog puta za infekciju.

Jednostavnost senzora motivira oboljele od dijabetesa da češće provjeravaju nivo glukoze te tako postaje moćan alat za sprečavanje oscilacija glikemije i stabiliziranje inzulinske terapije - pojašnjenje je KZZO.

Kažu da osim što senzori unapređuju kvalitet života oboljelih osoba, dokazano poboljšava ishode liječenja, odnosno odgađa dugoročne komplikacije koje nastaju uslijed loše kontrole bolesti (amputacije, sljepilo, dijaliza i sl.).

- Samim tim kompleksno tradicionalno usklađivanje inzulinske terapije sa svakodnevnim aktivnostima i prehranom postaje vrlo jednostavno, pouzdano i sigurno jer ovaj način kontrole šećera u krvi omogućava ljekarima specijalistima detaljan uvid u pacijentove profile glikemije bez potrebe za fizičkim kontaktom pacijenta.

Treba istaknuti da se ovim Izmjenama i dopunama Uredbe omogućilo svim pacijentima koji boluju od dijabetesa tip1 na inzulinu, da ostvare pravo na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, a da pri tome ne budu umanjene potrebe osiguranih lica, vodeći se praksama regulisanja ovog prava u zemljama regiona i Evropske unije - navode u ZZO KS, ali ne objašnjavaju na koji način će ovisnici o insulinu ostvariti pravo na senzore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.