open-navfaktor-logo
search
Povrijedio im čast
PDP ne odustaje, NSRS-u uputili rezoluciju za proglašenjem Zorana Milanovića nepoželjnom osobom
Šef Кluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak predao je danas Narodnoj skupštini RS-a Rezoluciju o proglašavanju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nepoželjnom osobom za RS i preporuku NSRS-a članu Predsjedništva BiH o proglašavanju Zorana Milanovića za nepoželjnu osobu u Bosni i Hercegovini.
26.05.2023. u 13:13
get url
text

PDP je ranije, na sjednici Predsjedništva stranke početkom aprila ove godine, usvojio zaključak da se spomenuta rezolucija izradi i uputi u skupštinsku proceduru.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanovića je 25. marta boravio u Derventi gdje je uručio odlikovanje 103. brigadi HVO-a "zbog zasluga za borbu u odbrani bosanske Posavine".

Uslijedile su burne reakcije političara u RS-u i tvrdnje da nisu znali za ovaj događaj, ali je Milanović kasnije rekao da se lično javio predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da najavi svoju posjetu i okolnosti dolaska, te da mu je čak bila osigurana pratnja policije RS-a.

Crnadak je danas rekao da rezolucija sadrži osudu izjava i javnih nastupa Milanovića "koji se sa ponižavanjem izražavao prema srpskom narodu", povrijedio im čast i dostojanstvo, te osudu dodjele odlikovanja kojima je "prouzrokovao bol porodicama stradalih nad kojima je jedinica HVO počinila zločine". 

Rezolucijom je predviđeno da se obavežu svi predstavnici iz RS-a da ne ostvaruju zvanične ni nezvanične kontakte sa Milanovićem, a ne odnosi se na plenarne multilateralne događaje.

- Rezolucija nije motivisana zvaničnom politikom Hrvatske. Milanović je nazvao Srbe šakom jada i opančarima, a onda je došao na red i sraman čin odlikovanja čime je povrijedio čast i dostojanstvo svih nas - kazao je danas Crnadak.

Dodao je da se u rezoluciji Milanović ne proglašava nepoželjnom osobom "u" nego "za" RS, jer RS nema nadležnost da donosi takve akte. Izrazio je očekivanje da će ovi dokumenti dobiti podršku svih partija iz RS-a, već na skupštinskom kolegiju u ponedjeljak.

- Pozivam sve stranke da ovo bude zajednički prijedlog - istakao je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.