open-navfaktor-logo
search
Nedostatak terapija
Petrović: Pitajte Bešliju i Cerića sa KCUS-a kakva je frustracija znati koji je lijek najbolji, ali ga nema u BiH
Evropska agencija za lijekove (EMA) prošle godine dala je pozitivno mišljenje za 89 novih lijekova za stavljanje u promet.
25.12.2023. u 08:03
get url
text

Od toga, 41 lijek imao je novu aktivnu tvar koja nikad prije nije bila odobrena u Evropskoj uniji (EU).

Visoke cijene i uspješno liječenje

Problem zdravstvenih sistema, poput onog u Bosni i Hercegovini, je sporost u nabavljanju inovativnih lijekova koji uspješno liječe bolesti od kojih se ranije umiralo ili su ostavljale teške posljedice na organizam pacijenta.

VEZANI TEKST - U FBiH na listama čekanja 1.771 pacijent; Vuković: Četiri puta Fond solidarnosti me odbio za lijek

Struktura stanovništva u našoj zemlji je takva da veliki dio čine stariji osobe, koje opet velikim dijelom pate od kardiovaskularnih i onkoloških bolesti te demencije.

Te bolesti se danas uspješno liječe u Evropi i ostatku zapadnog svijeta ako se na vrijeme oboljelima uključi adekvatna terapija. BiH ne pripada tim zdravstvenim sistemima jer naši pacijenti u pravilu na novi lijek čekaju od tri do pet godina.

Mnogi takvo stanje opravdavaju visokim cijenama inovativnih lijekova.

Zašto su novi lijekovi skupi?

Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, kaže kako otkriće jednog lijeka u prosjeku traje više od deset godina.

- Pogotovo zato što je danas sve manje lijekova koji rješavaju više zdravstvenih problema. Lijek mora biti učinkovit, ali on prvenstveno mora biti siguran za pacijenta, naročito kod dugotrajne upotrebe. Veliki broj lijekova pokaže se da su učinkoviti, da imaju terapijski efekat, ali nisu sigurni za pacijenta jer imaju veliki broj nuspojava. Upravo zato mi još čekamo na lijek za karcinom te neke druge bolesti, jer se vrlo teško dobija da je i učinkovit i sto posto siguran za upotrebu. E upravo to dugotrajno iscrpljivanje u dokazivanju da se lijek može aplicirati djetetu ili trudnici, izuzetno puno košta - pojašnjava Petrović.

 VEZANI TEKST - U Federaciji BiH dvoje djece u kritičnom stanju, a lijek za cističnu fibrozu još nije dostupan

S druge strane, inovativni lijekovi, prema riječima Petrović, koriste i najnovije tehnologije.

- U farmaceutskoj industriji to su posebne vrste nosača unutar samog lijeka, posebne vrste supstanci, način doziranja... Malo je suludo pričati o tome jer mi smo zemlja u kojoj veliki dio populacije ima najnoviji iPhone koji košta oko 2.000 KM ne pitajući se - šta je novo u tom najnovijem telefonu, a on je u globalu isti kao i prethodni. Kada je riječ o inovativnom lijeku, navest ću primjer aktualnog lijeka za cističnu fibrozu, koji ako se primijeni u ranoj fazi bolesti, to dijete može poživjeti i 40 ili 50 godina života. Ukoliko mu nije dostupan, može umrijeti i sa 20 godina. To je odgovor onima koji postavljaju pitanje - kolika je cijena života - dodaje Petrović.

Navela je i primjer oboljelih od spinalne mišićne atrofije.

- Spinraza je famozni lijek za oboljele od spinalne mišićne atrofije. Gledala sam da je djetetu u Hrvatskoj, odmah nakon rođenja, testom, koji su u toj zemlji najnormalnije u proceduri, otkriveno da ima mutaciju na genu i da će mu se za tri do četiri mjeseca razviti bolest. Dijete je dakle rođeno normalno i na njemu se ništa ne vidi, ali za tri-četiri mjeseca roditelji bi nešto mogli primijetiti, a onda dok se otkrije da se radi o toj bolesti, proći će godinu do dvije. U tom trenutku dijete će biti u poodmakloj fazi bolesti. Međutim, neonatalnim ili newborn skriningom, odmah se ustanovilo da ima genetsku mustaciju koja će dovesti do bolesti. Lijek je odmah primijenjen i takvo dijete će u narednih šest mjeseci do godinu dana postati zdravo, jer će biti blokirana mutacija gena - naglašava Petrović.

Da Vlada FBiH počne poštovati zakon

Istakla je kako zdravstveni centri u BiH imaju vrsne ljekare, stručnjake, posebno kada se radi o liječenju onkoloških bolesti.

 VEZANI TEKST - Petrović: Od 164 inovativna lijeka registrirana u EU samo 12 dostupno pacijentima u BiH

- Pitajte prof. dr. Semira Bešliju ili prof. dr. Timura Cerića sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja je frustracija ljekara kad zna šta dati pacijentu i koji su trenutno najbolji lijekovi u svijetu, ali mu ga ne može propisati jer nije dostupan u BiH?! Zato nadležni moraju konačno napraviti važan korak u finansiranju inovativnih lijekova. Nama je samo potrebno da Vlada FBiH počne poštovati Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a to znači da se drži obaveza koje se odnose na godišnje uplate Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Da se to radi ne bismo na listama čekanja sada imali 1.747 pacijenata koji trebaju terapiju - kaže Petrović.

Dotakla se i inicijativa na nivou fondova entiteta FBiH i RS o ukidanju PDV-a barem na skupe lijekove.

- Primjera radi, samo u 2018. od zdravstvenih institucija u BiH od PDV-a prikupljeno je 180 miliona KM. Nijedna marka nije se vratila u zdravstvo. Tu je i ogromni novac koji se prikuplja od akciza na duhan, gdje se također, ništa ne vraća u zdravstvo. Skoro su nam kolege iz Sjeverne Makedonije otkrile da oni imaju akcize na pića sa velikim udjelom šećera, fast food, cigarete. Zašto? Zato što je država pronašla načine i odlučila da su to najbolji koraci kako se dodatno može napuniti budžet, a sve kako bi svojim pacijentima omogućila bolju dostupnost terapijama. Ne možemo stalno isticati kako je nešta skupo, imamo pacijente koji trebaju adekvatnu terapija, vlast mora pronaći način kako im pomoći - zaključila je Petrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.